Alivuković: Mirno i dostojanstveno odati počast žrtvama

Vijesti 10. jul 201817:40 > 17:42
N1

Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici je podsjetio "da je obaveza da mirno i dostojanstveno odamo počast žrtvama genocida".

Ukazao je da su postojali problemi u vezi organizacije uzrokovani nepovoljnim meteorološkim prilikama, ali da se nada da će sve proći u najboljem redu i miru.

Objasnio je da učesnici “Marša mira” nisu prolazili kroz ona mjesta kroz koja su prolazile žrtve genocida zbog potencijalnih opasnosti.

Naglasio je da iz zemalja regije niko neće prisustvovati od političara sutrašnjem obilježavanju godišnjice genocida i sahrani 33 žrtve genocida u Potočarima.

“Prisustvovat će turski ministar pravde i dolaze predstavnici različitih nivoa vlasti”, rekao je Alivuković.

Istakao je sljedeće:

“Ove godine ćemo imati posebnu pažnju da se posvetimo žrtvama. Prije nekoliko mjeseci sam sa načelnikom Srebrenice, Mladenom Grujičićem dogovorio da izjavama ne podgrijavamo situaciju. Taj dogovor stoji i danas. Zato je situacija u Srebrenici opuštenija u odnosu na prethodne godine. Nadam se da će tako proći i 11. juli”, kazao je.

Otvoreno pismo FIFA-i da minutom šutnje obilježi godišnjicu srebreničkog genocida uoči početka polufinalne utakmice Svjetskog fudbalskog prvenstva je objasnio kao načinom da se oda počast žrtvama genocida. Podsjetio je da je to isto zahtjevao od UEFA tokom posljednjeg Evropskog fudbalskog prvenstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.