Zločini u Zalazju: "Niko nije odgovarao za ove žrtve"

Vijesti 12. jul 201814:34 > 14:47
N1

Danas je u Zalazju, u blizini Srebrenice, obilježeno 26 godina od pogibije 69 srpskih civila koji su ubijeni u Zalazju, Sasu, Biljači i Zagoni. Dragica Lazarević kojoj su ubijeni suprug i dva brata je istakla kako niko nije odgovarao za ovaj zločin.

“Došla sam zbog dva brata. Muž i dva brata su mi poginuli na istom mjestu. Mužu sam ostavila ružu. Njega su prvog našli na asfaltu ispred ove kuće. Braću sam pronašla prije dvije godine. Pronađeni su na smeću. Mlađeg brata sam bez glave sahranila”, rekla je Lazarević i dodala sljedeće:

“Svi se vežu za ‘95., a šta smo mi sve preživjeli od ‘92. do ‘95. godine. Mnogi to narod ne zna i svijet ne zna. Kada će se to dokazati – ko zna, možda kada nestane i nas ili kada se zaboravi. Ne znam da li će se ikad otkriti ko je sve to počinio, ali već se zna ko je to počinio”.

N1

U sukobima su nestale 22 osobe, a nisu još pronađeni posmrtni ostaci deset ljudi. Ostali su slučajno otkriveni i ekshumirani 2011. godine u Zalazju prilikom potrage za ubijenim Bošnjacima.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenice je naglasio kako se danas obilježava Petrovdan, ali i godišnjica kada je veliki broj Srba ubijen.

“Petrovdan je veliki srpski praznik. Nekada je to bila samo slava i vrijeme kada su se Srbi samo radovali. Međutim, postao je simbol stradanja srpskog naroda. Kroz vijekove su Srbi ginuli u svakom ratu”, kazao je.

N1

Tribunal u Hagu oslobodio je ratnog komandanta Armije Republike BiH, Nasera Orića, odgovornosti za stradanje Srba na tom području. Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni su i u postupku pred Sudom BiH, ali je Apelaciono vijeće ovog Suda, zbog proceduralih grešaka u vođenju procesa, naredilo ponavljanje suđenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.