Jedan datum, a trostruka tuga Dragice Lazarević

Vijesti 12. jul 201817:43 > 19:13
N1

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje obilježeno je 26 godina od ubistva 69 srpskih civila i vojnika na današnji dan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.

Jedan datum, trostruka tuga. Dragica Lazarević sjeća se danas dvojice stradale braće – Branka i Petka i muža Momira.

“Muž mi je poginuo, i dva brata, na istom mjestu, ovdje na Zalazju. Muža su prvog našli, na asfaltu, ispred ove kuće. Pronašla sam braću prije tri godine. Oni su na smeću nađeni. Mlađeg brata sam bez glave sahranila”, priča Lazarević.

Osim porodica, svijeće su zapalili i položili cvijeće predstavnici udruženja žrtava i boračkih udruženja. Ibran Mustafić, koji je bio svjedok Tužilaštva u predmetu Naser Orić, poručuje:

“Dužan sam da odam počast, ne onima kojima su ratovali, nego onima koji su mimo bilo kakvih Božijih zakona, kovencija, i ovozemaljskih zakona pobijeni na brutalan način”.

Prije 26 godina, 12. jula, snage Armije RBiH zarobile su i ubile 22 osobe. Traga se za posmrtnim ostacima još 10. Ostali su pronađeni slučajno prije sedam godina. Zbog zločina u selima u okolini Srebrenice, ubistva trojice srpskih civila, pred Sudom BiH vodi se obnovljeni postupak u slučaju Naser Orić i Sabahudin Muhić.

Oslobađajuća presuda iz oktobra 2017 godine, poništena je prošlog mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.