Avdić: Srebrenica nije samo 11. juli, nego 365 dana u godini

Vijesti 13. jul 201817:07 > 17:12
N1

Teška sedmica iza nas, ali mnogo teža godina ispred nas. Posebno nakon izbora., kazao je danas u programu N1 novinar Žurnala, Avdo Avdić.

“Kada je u pitanju Srebrenica, ovdje svakog jula bude turbulentno u danima kada se obilježavaja godišnjica genocida. Retorika je manje više ista”, kazao je Avdić i dodao:

Emisija Ćirilica ugostila je ratne zločince. Kada pominjemo tu emisiju, ono što se dešavalo proteklih dana na BHRT-u ima veze sa ćirilicom, ali ne emisijom. Uprava BHRT je zabranila da se 11. jula u njegovim potpisima koristi ćirilično pismo, što je apsurdno. Uprava BHRT-a koja sebe naziva probosanskom zabranjuje korištenje jednog pisma koje se koristi u svim školama i nije srpsko pismo“, istakao je.

Još je poručio da se sve dešava sa političkom pozadinom.

“Mislim da je politička pozadina. Ukoliko vidite koji mediji objavljuju svu ovu harangu protiv gospodina Radoje i vidite ljude koji prijavljuju medijima određene informacije, vidi se da je u pripremi novi udar na Informativni program u režiji SNSD i HDZ u saradnji sa pomagačima u Sarajevu”.

Avdić je dodao da podržava odluku urednika Radoje o zabrani nošenja cvijeta Srebrenice na reveru.

“Napisao sam da u potpunosti podržavam odluku gospodina Radoje. Ko god je pročitao njegov mail, vidi se da koristi termin genocid i da ne osporava ono što osporava pola države. Problem je što velikobošnjački nacionalisti i pojedini novinari koji pokušavaju sebe istaknuti misle da je cvjetić na revereu = Srebrenica. Ne, Srebrenica je 365 dana u godini, a ne samo 11. jula. Srebrenica je i memorijalni centar i ona trgovina ispred u kojoj ne možete kupiti cvijet Srebrenice jer je udruženje koje je osnovala sestra od bivšeg reisa patentiralo prava na prodaju cvijeta“.

Komentarisao je i o govor Nasera Orića u Zenici, a koji su osudili Ambasada SAD u BiH i Ured visokog predstavnika u BiH.

“On je zvanično pred Sudom BiH, za kojeg se Bošnjaci i probosanske snage bore, optužen i sudi mu se za ratne zločine. Kakav je on autoritet? Nažalost, on je u bošnjačkom korpusu autoritet koji danas prijeti novim ratom i, vrlo interesantno, citira rečenicu ‘ćeraćemo se’. Znate li ko je autor te čuvene rečenice ‘ćeraćemo se’? Matija Bećković”, kazao je Avdić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.