Margeta-Hašimbegović: Iz medija pročitala da sam smijenjena

Vijesti 16. jul 201811:39 > 11:44
N1

Marijela Margeta-Hašimbegović koja je u posljednje tri godine obnašala funkciju direktorice Narodnog pozorišta Sarajevo, smijenjena je s te pozicije. Hašimbegović je gostujući u Novom danu na N1 kazala da se zasigurno ne radi o tome da je neko imao nešto protiv rezultata rada Narodnog pozorišta.

Vijest vas je zatekla na službenom putu?

Razlog što sam danas ovdje sa vama je poštovanje prema medijima koji su bila velika podrška u mom radu u protekle tri godine. Podrška dolazi sa svih strana i ona znači mnogo jer pubika je ta zbog koje smo sve ovo radili. Jedina mjera vrijednosti rada u ovom trenutku za mene jeste ta njihova podrška. 25. juna se održala Skupština KS a da će tačka dnevog reda usvajanje Izvještaja o radu Narodnog pozorišta za 2017. godinu biti na dnevnom redu saznala sam dva, tri dana prije te skupštine. To sam saznala od mojih kolega iz drugih institucija. Niko me nije pozvao po pitanju bilo čega zbog čega bi se ja trebala zabrinuti ili da je tokom našeg rada postojalo nešto što bi možda iniciralo situaciju da neko nije zadovoljan našim načinom rada, našom vizijom, rezultatima, bilo šta. Vi kao mediji ste ipak relevantni da sudite jer ste svjedočili onome što smo radili, zato što naš rad jeste javan.

Razlog za Vašu smjenu je neusvajanje Izvještaja o radu Narodnog pozorišta za 2017. godinu. Smjenu je potpisao premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, na prijedlog ministra kulture i sporta u Vladi KS Mirvada Kurića. Gospodin Kurić je potvrdio da je ovo razlog. U vašem obraćanju javnosti rekli ste da ste lično prisustvovali ovoj sjednici Skupštine Kantona na kojoj nije bilo nikakve rasprave i pitanja koji se tiču vašeg Izvještaja i u tišini sa sedam glasova za i 22 suzdržana donio se zaključak da se Izvještaj ne usvaja.

Pojavila sam se na toj sjednici koja je bila jako duga, trajala je dva dana. Ni u jednom trenutku nisam očekivala da će uslijediti jedan ogroman šok. Došla je naša tačka dnevnog reda. Uslijedio je jedan scenario koji je već jedan prepoznatljiv rukopis koji se na žalost već događao ne samo u kulturi već i u drugim oblastima djelovanja. Ekspozea ministra nije bilo, rasprave i pitanja nije bilo. Uslijedilo je glasanje i bilo je sedam glasova za i 22 uzdržana. U tom trenutku sam shvatila da se događaju neke neobične stvari. Očekivala sam da će me neko poslije te sjednice pozvati, objasniti, reći bilo šta. Objašnjenje nije uslijedilo. Uslijedila je tišina koja je trajala desetak dana. Otputovala sam 9. jula u London na događaj koji se ticao obilježavanja memorijala o Srebrenici u Engleskoj. Išli smo na gostovanje sa operom Narodnog pozorišta. Kako mi je telefon bio isključen jer smo bili na letu, kada sam došla u hotelsku sobu i uključila telefon dobila sam poruke od svojih kolega i tad sam ustvari i prvi put iz medija pročitala da sam smijenjena. U tom trenutku nije postojao niti jedan službeni dokument koji bi to potvrdio, verificirao. Taj službeni dokument je došao tek u petak 13. jula kada sam se i ja zvanično obratila medijima i javnosti. Posao koji sam obavljala je javan i ja stojim iza svog rada. Ovo nije moj poraz lični, ovo je atak na rad i djelovanje svih uposlenika.

Kakav je bio Izvještaj za 2017. godinu?

Izvještaj o radu je hronologija rada u toj godini koja definiše i specifizira ono što su premijerni projekti, tekući program, saradnja sa trećim licima, gostovanja, finansijski aspekti, nagrade koje smo ostvarili i neke druge aktivnosti koje je Narodno pozorište osmislilo i kreiralo u toj godini. Svi smo pratili rad Narodnog pozorišta, u toj godini poslovali smo pozitivno, imali smo fond novca koji je ostao kantonu. Imali smo devet premijera, bezbroj predstava tekućeg repertoara, bezbroj gostovanja, nagrada koje smo ostvarili. Zasigurno da se ovdje ne radi o tome da je neko imao nešto protiv rezultata našeg rada nego su se okoristili tom situacijom da imaju tu mogućnost da zloupotrijebe klauzulu o pravilniku rada Skupštine KS i da sa glasovima suzdržanosti, niko nije bio protiv, da se ne usvoji izvještaj o radu i da vi kao dio menadženta i upravni odbor niste odgovorni za rad te institucije.

U Službenom glasniku je objavljeno da se Marijela Margeta-Hašimbegović razrješava dužnosti direktora Javne ustanove “Narodno pozorište Sarajevo” prije isteka vremena na koje je imenovana zbog neusvajanja Izvještaja o radu i poslovanju Javne ustanove “Narodno pozorište Sarajevo” za 2017. godinu od strane Skupštine Kantona Sarajevo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.