Hrvatska stranka pozvala dva HDZ-a: Ne bojkotujte sjednicu

Vijesti 19. jul 201808:23 > 08:28
N1

Hrvatska stranka BiH pozvala je delegate iz dva HDZ-a u Domu naroda FBiH da ne bojkotuju ili napuštaju izvanrednu sjednicu i da u parlamentarnoj raspravi pred svekolikom javnosti iznesu svoja stajališta i ponude argumente za eventulano obaranje Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, stoji u priopćenju.

“Hrvatska stranka BiH smatra kako je ponuđeni Izborni zakon o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Domu naroda parlamenta FBiH apsolutno sukladan Ustavu FBiH i Izbornom zakonu koji vrlo precizno propisuje da su izborne jedinice i raspodjela mandata u nadležnosti entiteta. S toga su neutemeljene pa i smiješne tvrdnje samozvanoga pravnoga tumača Ustava FBIH i Izbornoga zakona, nekada uspješnoga ortopeda Bože Ljubića, kako je ponuđeni Zakon o izbornim jedinicama zapravo entitetski udar na Ustav BiH”, navedeno je iz HS BiH.

Iz ove stranke podsjećaju da je Narodna skupština RS je prije nekoliko godina također usvojila novi Zakon o izbornim jedinicama i on se primjenjuje već u dva izborna ciklus.

“Vrlo je zanimljivo kako se Božo Ljubić i njegov HDZ BiH, nisu žalili na taj zakon što znači da su tada znali da je on u nadležnosti entiteta . Hrvatska stranka BiH ne dvoji kako je Zakon o izbornim jedinicama koji će se u četvrtak naći pred izaslanicima u Domu naroda Parlamenta FBiH u cijelosti kompatibilan sa odlukom Ustavnoga suda BiH po žalbi Bože Ljubića i još jednom poziva dva HDZ da, ako imaju, ponude u parlamenatrnoj proceduri svoja stajališta i doprinesu da se dođe do kompromisa oko korekcija Izbornoga zakona”, kaže se na koncu priopćenja iz Hrvatske stranke BiH.

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH trebalo bi danas da razmatraju Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Iz Parlamenta FBiH saopšteno je da je početak vanredne sjednica zakazan za 13.00 sati.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH podržao je 20. juna, na sjednici kojoj nisu prisustovali poslanici Kluba HDZ-HNS Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata federalnog Parlamenta.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku poslanički klubovi SDA, SBB-a, DF-a, SDP-a i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Riječ je o zakonskom prijedlogu koji rješava problem primjene izbornih rezultata nakon oktobarskih izbora, a koji je nastao kao rezultat nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.