Pack za N1: BiH može za 20 godina postati starački dom

Vijesti 19. jul 201817:28 > 17:36
N1

Bivša članica Evropskog parlamenta i bivša izvjetiteljica EP za BiH Doris Pack boravi u BiH, a danas je prilikom gostovanja u programu televizije N1 govorila o političkim prilikama i uslovima u BiH.

Pack je kazala da bi istinski bila sretna kada bi BiH ostvarila veće korake i brže napredovala.

Bila bih sretna kada bi BiH ostvarila veće korake, i da ih je ostvarila u proteklom periodu. Kada pročitam izvještaj Komisije o BiH i sve to doživim na licu mjesta, onda sam tužna. Imamo mnoštvo mladih koji dnevno napuštaju ovu zemlju, godišnje je to jedan manji grad. Zemlja za 20-30 godina može postati starački dom. To ne želim. BiH ima mnoge kapacitete koji se ne koriste. Imamo ogromnu korupciju u politici, slabe institucije koje trebaju unaprijediti demokratiju, imamo snažnu sivu ekonomiju i problem sa ljudima koji ne mogu pronaći posao. Sve to nije lijepo, a moglo bit biti puno bolje da su se političari pozabavili potrebama građana“, istakla je.

Na pitanje koji su političari krivi za situaciju u BiH, kazala je:

Neću navoditi imena, ali to su oni političari koji koriste svoju poziciju i ne idu naprijed. Oslanjaju se na nacionalni interes. BiH treba biti jedna zemlja i kao cjelovita mora ući u EU, a to ne znači da entiteti nemaju značaj. To znači da zajednički moraju raditi za dobrobit građana. To znači da političari moraju odbaciti egoistične namjere. Ovdje dosta političara misli na svoje blagostanje i korist, a ne građana“.

Pack je poručila da EU želi da BiH postane članica Unije, ali da su za to potrebni određeni uslovi.

EU želi da BiH postane članica Evropske unije. Za to se moraju ispuniti uvjeti. Ti uvjeti se ne ispunjavaju. Budući da mi imamo interes za blagostanje građana, onda moramo utvrđivati da li imamo napredak ili nazadovanje. Mi pokušavamo pomoći, ali to se ne prihvaća i ne implementira“, kazala je Pack i dodala:

Ova zemlja je toliko propatila i mi želimo da građani ove zemlje dobiju dobar život kakav imaju npr. moja djeca i moja porodica. Sudstvo je u lošem stanju, korupcija je ogromna i pod njom pate mnoge druge stvari. Ne možete privući investicije jer investitori ne vjeruju ovom poslovnom okruženju“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.