N1 na prvom kolektivnom vjerskom vjenčanju u Sarajevu

Vijesti 19. jul 201819:27 > 19:31
N1

Ukupno 60 parova izgovorilo je sudbonosno "da" pred Bogom, imamom i svjedocima - na prvom kolektivnom šerijatskom vjenčanju, pripadnika islamske vjeroispovjesti. Ovakva manifestacija održana je po prvi put u Sarajevu.

“Ovo je prelijepo, kolektivno vjersko vjenčanje. Htjeli smo da uradimo zajednički tako. 60 parova je, ima treme, bit će je još”, kazao je Amar Aličković, jedan od mladoženja.

“Nisam očekivala ovo sve, ali sretna sam i zadovoljna”, poručila je Amila Begić, učesnica.

“Mi smo se odlučili na ovo, jer je ovo naša vjerska dužnost. nanijetili smo bili svakako”, poručio je Enis Beširević, dok je njegva izabranica kazala:

“Divne su vjenčanice, marame, sve je prelijepo”, kazala je Sanela Beširević.

Iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, koja je jedan od pokrovitelja prvog kolektivnog šerijatskog vjenčanja su kazali da je cilj promovisanje braka sa svim njihovim vrijednostima – jer je brak u današnjem društvu pred izazovima.

“Različite pošasti vladaju koje narušavaju vrijednosti na kojima se temelji zdrava zajednica. Mi ovim činom želimo promovirati brak, zajednicu i ono što je temelj zdravog društva, a to je porodica”, poruka je Resula efendije Alića.

Za sve mladence prediđen je novčani dar, za mlade haljina i marama, a za mladoženje odijelo. Manfestacija se održala pod pokroviteljstvom Medžlisa Islamske zajednice BiH, Foruma solidarnosti EMA i partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.