RAK pokreće postupak protiv TVSA zbog emisije "BH Dnevnik"

Vijesti 20. jul 201811:57 > 12:11
Tvsa.ba

Televizija Kantona Sarajevo (TVSA) je 18. jula u emisiji "BH Dnevnik" povodom Nacrta kodeksa o odijevanju i ponašanju na Univerzitetu u Sarajevu prikazala inserte sa rasprave o kodeksu na Fakultetu političkih nauka, u kojima su bez zaštite identiteta prikazani studenti koji prema aktuelnom Nacrtu kodeksa nisu prikladno odjeveni ili se ne ponašaju.

Ovakav pristup kantonalne TVSA izazvao je oštre reakcije bh. javnosti. U cijelu priču uključila se i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).

“Agencija je primila nekoliko prigovora na emisiju “BH dnevnik” koja je emitovana na TV SA, te će u skladu sa svojim nadležnostima pokrenuti postupak, o čijem ishodu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, naveli su za N1 iz RAK-a.

“Tokom spornih inserata TVSA doslovno je upirala prstom u studente koji su došli na raspravu i protive se ovakvom Nacrtu kodeksa, uz degutantne komentare na račun tijela studentica koje prikazuju. Osim toga, komentar na odijevanje prepušten je gostu Harisu Zahiragiću, jednom od najgorljivijih pobornika ovakog Kodeksa, a da pri tome nije pružena jednaka prilika u studiju nekom suprotnog stajališta”, rekao je Vibor Handžić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke Sarajevo.

Ovim povodom reagovali su i iz SDP-a BiH.

“Vlada KS koja nije u stanju osigurati građanima snabdijevanje vodom, pa čak ni pokositi travu po sarajevskim parkovima, ima puno pametnijeg posla od toga da propisuje kako će se studenti i nastavnici odijevati. Pozivamo ovim putem i rukovodstvo TVSA da uputi javno izvinjenje prije svega osobama koje je izvrijeđala u spornom prilogu, a onda i cjelokupnoj javnosti od čijih poreza prima plaću”, stoji u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.