Zatišje nakon neuspjele sjednice Doma naroda FBiH

Vijesti 20. jul 201817:53 > 19:03
N1

Nakon jučerašnjih međusobnih optužbi u federalnom Domu naroda, i neuspjele sjednice na kojoj je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Federaciji - danas zatišje.

Sljedeća sedmica mogla bi biti odlučiti sudbinu kako samog Zakona, tako i dopredsjedavajućeg Drage Puzigaće. I dok se politika nadmudruje procedurama i blokadama – i dalje ostaju upozorenja o postizbornom haosu u koji će država zapasti bez adekvatnog zakonskog rješenja.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Federaciji, po svim prilikama do daljnjeg je na čekanju. Na samom početku sjednice Doma 26. jula – trebao bi se naći Zahtjev Kluba Srba za smjenom Drage Puzigaće s mjesta dopredsjedavajućeg. Jer, s njim na toj poziciji, Zakon nema nikakve šanse. Tako su pojedini delegati koji su 2016. izabrali SNSD-ovca Puzigaću u najuže rukovodstvo Doma – upali u vlastitu zamku.

Na pitanje je li Puzigaća izabran i glasovima SDA, Jasenko Tufekčić iz Kluba Bošnjaka (SDA) odgovara:

“Ja se u potpunosti slažem s vama da je izabran i glasovima naše stranke ali će i biti smijenjen glasovima SDA nije odgovorio zadatku a govorim o načinu na koji se ponašao u ovom periodu.”

Naime Puzigaća, koji je jučer uporno izbjegavao medije – kroz potpis na aktu se izjasnio da smatra kako sporni Zakon spada u pitanja od vitalnog interesa. A kada isti akt potpise još jedan član najužeg rukovodstva – onda se dešava sljedeće:

“U tom slučaju Zakon ide na dnevni red i ako se ne dobije većina u svim klubovima Zakon nije usvojen”, pojašnjava Milan Dunović, potpredsjednik FBiH (DF)

No, to ne bi bilo moguće, jer Klub Hrvata bi bio protiv. Ovim potezom hrvatski delegati su vješto pokušali izbjeći pokretanje pitanja vitalnog interesa u vlastitom Klubu, i izbjeći odlučivanje na Ustavnom sudu. A Klubu Bošnjaka ostalo je tek to – da se ne pojave na sjednici.

“Smatram da ovo nije politički korektno, svi mi koji smo u ovom Domu donijeli preko 450 akata, kako zakona, odluka, kreditnih zaduženja i samo zato što je jedan delegat moj potpredsjednik ustvrdio da nešto što piše, piše to nije nikakav razlog za njegovu smjenu i mi ćemo nastojati iz Kluba hrvatskog naroda zaštitit gospodina Puzigaću”, tvrdi Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda (HDZ) 

A zaštiti će ga tako, smatra dio delegata, što je upravo Klub Hrvata na smjenu delegata iz reda srpskog naroda Puzigaće, pokrenuti pitanje zaštite vitalnog interesa. I tako bi o svemu odlučivao Ustavni sud Federacije. I dok traju prepirke o tome da li je ovo plan Dodik – Ćović, dok se prave planovi za smjene – Zakon ostaje po strani. Baš kao što nikada nije bilo dogovora ni o izmjenama državnog Izbornog zakona.

“Znam da se u suštini radi o demokratskom zakonu, a da je takav potvrdila je i Venecijanska komisija. Stav i Evropske narodne stranke je da je taj zakon sasvim uredu. Nažalost desilo se ono čemu su se neki nadali, a čega su se neki i pribojavali. Žao mi je što je takav zakon odbijen, jer se u odbijanju ne može govoriti o nacionalnom interesu. Ovdje je riječ o interesu jedne stranke, znamo svi koje”, kaže Doris Pack, bivša zastupnica u Evropskom parlamentu.

Bez izmijena ili Izbornog zakona BiH, ili Zakona o izbornim jedinicama u Federaciji – problem će biti nakon izbora popuna Doma naroda Federacije. Bez Doma naroda – ne može se imenovati Vlada Federacije, predsjednik i potpredsjednici Federacije, Dom naroda BiH, samim tim i Vijeća ministara. Mogla bi uslijediti, mišljenja su mnogi, sveopšta blokada institucija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.