Kolegij NSRS danas raspravlja o Izvještaju o Srebrenici

Vijesti 23. jul 201807:31 > 07:38
N1

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske danas bi trebao odrediti termin i dnevni red posebne sjednice na kojoj će se razmatrati "Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine".

Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a, rekao je da je u pitanju izvještaj Komisije iz 2004. godine vezano za dešavanja u Srebrenici. Na želeći da prejudicira Višković je rekao i da bi, objektivno, sjednica trebalo da bue održana početkom avgusta.

Na zahtjev Dodika za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine danas je reagovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

“Nakon što mu je propao plan da preko svojih jataka početkom ove godine pokuša doći do bošnjačkog glasačkog tijela radi izbora za člana Predsjedništva BiH iz RS-a, Milorad Dodik se odlučio za put potpune radikalizacije političke scene u RS”, navodi se u saopštenju iz kabineta Salkića.

Dodaje se da se Dodik “suočen sa sve većim nezadovoljstvom građana, vraća svom oprobanom receptu, vrijeđajući islamske svetinje i osjećaje muslimana, te nastavljajući sipati so na najveću ranu Bošnjaka”.

“Zahtjev za poništenje Izvještaja Komisije za Srebrenicu samo potvrđuje takvo ponašanje i strah od konačne pobjede istine i pravde, koju potvrđuje cijeli civilizirani svijet. Ništa drugo nismo mogli ni očekivati od onih koji su dodijelili najveća entitetska priznanja osuđenim za genocid i udruženi zločinački poduhvat. To pokazuje da aktuelna vlast istrajava na realizaciji strateških ciljeva od 9. januara 1992. godine, a čija je posljedica počinjeni genocid nad Bošnjacima”, rekao je Salkić.

Zasjedanje može uslijediti samo poslije stava Vlade koja je nadležna da Izvještaj stavi van snage, a ako to Vlada ne uradi i ne pripremi informaciju za Narodnu skupštinu RS, ovaj poziv je u tom slučaju besmislen i upućen organu koji nije nadležan za odlučivanje.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović smatra da je daleko jače kada parlament odbaci izvještaj, a ne vlada.

Ukoliko se u Narodnoj skupštini RS-a i usvoji odluka kojom se ovaj izvještaj stavlja van snage, o tome se moraju izjasniti i klubovi u Vijeću naroda RS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.