Behram: Sadler dobitnik nagrade "Mostar Peace Connection"

Vijesti 23. jul 201810:51 > 11:02
N1

Centar za mir i multietničku suradnju, u povodu 14. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru, danas će upriličiti tradicionalnu manifestaciju "Mostar ne zaboravlja prijatelje".

Uoči manifestacije, predsjednik Upravnog odbora Centra Alija Behram za N1 je kazao da u prvom dijelu manifestacije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić te premijeri Crne Gore, Grčke i Makedonije Duško Marković, Alexis Tsipras i Zoran Zaev posjetit će Stari most gdje će svi u znak mira, baciti cvijeće u Neretvu.

Nakon toga, pojasnio je, Mostarsku povelju mira potpisat će premijeri Marković i Tsipras, dok je Zvizdić potpisao povelju prije dvije godine, a Zaev prošle godine.

Kaže da postoji razlog da su sva četiri premijera prepoznali Povelju, te da će potpisivanjem povelje ponijeti sa sobom obavezu.

“Iskazati ovdje na starom mostu da će baštiniti mir, da će čuvati mir, da će raditi sve da se uspostavi saradnja, povjerenje i pomirenje na cijelom podrčju Zapadnog Balkana, kako bi zemlje koje pripadaju evropskoj zajednici naroda jednog dana i službeno i zvanično postale dio tog društva”, istakao je.

Tvrdi da je to fundamentalna poruka povelje.

“Mi mislimo da je Mostar mjesto sa kojeg treba poslati poruke te vrste. Mostar je doživio užasnu kataklizmu devedesetih. Ovo je bio uništeni grad, iz pepela se dizao, i sve je obnovljeno uz pomoć svijeta” kazao je.

Navodi da posjeta premijera je prepoznata u Mostaru kao važan događaj, jer će se premijerima doći i ministri, sresti se sa svojim kolegama i razgovarati o saradnji.

“Povelju smo uspostavili prije tri godine i htjeli da bude regionalna priča. Zvizdić je rekao da je dobra ideja i da će biti pokrovitelj”, objasnio je Behram.

Upitan koliko će povelja obavezati premijere da njihove zemlje budu vjetar u leđa BiH na putu ka EU i NATO, kaže da se samo možemo tome nadati. Podsjetio je da su prije tri godine i sva tri člana Predsjedništva poslali poruke mira iz Mostara, ali da nije siguran da su svi zajedno učinili sve što su mogli.

Behram je otkrio da je ovogodišnji dobitnik nagrade “Mostar Peace Connection”, koja se dodjeljuje istaknutim pojedincima za doprinos miru i uspostavi povjerenja i suradnje među ljudima, između ostalih, Brent Sadler, direktor Uredničkog kolegija N1 i ratni reporter CNN-a koji je izvještavao i iz Mostara.

“Sa velikim zadovoljstvom kažem. Brent Sadler je, ne samo ratni reporter CNN-a iz Mostara, nego je i veliki humanista”, kazao je u razgovoru sa Aidom Hadžimusić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.