Poruka Carmela Agiusa iz Mostara: Put do mira je put pravde

Vijesti 24. jul 201811:40 > 11:52
Centar za mir i multietničku saradnju Mostar

Među dobitnicima nagrade "Mostar Peace Connection" su sinoć bili Carlmela Agius, posljednji predsjednik Haškog tribunala i posthumno, Antonio Cassese, prvi predsjednik Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Hagu. Nagradu je dodjelio Centar za mir i multietničku saradnju, a u povodu 14. godišnjice obnove Starog mosta u Mostaru.

U pismu zahvale porodica Cassese je Centru za mir i direktoru Safetu Oručeviću napisala kako su počastvovani i duboko zahvalni zbog priznanja Antonivom sjećanju:

“Važno je da se njegovo životno djelo, njegova vjera u pravosuđe i međunarodno pravo, kao i njegov rad na uspostavi MKSJ (koji je definiran kao revolucionarni) pamti i održava na životu. Vi tomu doprinosite dodijeljujući mu vašu prestižnu nagradu. Posebno me dirnulo spominjanje sudjelovanja žrtava u dodjeli nagrade mom suprugu, budući da je uvijek smatrao ljudski aspekt međunarodnog prava kao temeljni”, naveli su iz Casseseove porodice u pismu.

Centar za mir i multietničku saradnju Mostar

 Carmel Agius je u svom obraćanju poručio kako se ovom nagradom ponosni svi one koji su se zalagali da Haški tribunal zaživi.

“Tokom svih godina rada Tribunala, neke vlade, političari, neki narodi nisu baš prijateljski gledali na Tribunal i u određenim periodima, uz nekoliko rijetkih izuzetaka, gotovo da nije bilo saradnje sa Tribunalom. Godinama je Tribunal bio žrtva negativnih medijskih kampanja koje su bile motivisane isključivo političkim i nacionalističkim razlozima. Oni koji su počinili zločine i oni koji su počiniocima zločina pružali podršku ne vole pravdu. Ono što su ti ljudi željeli izbjeći je to da budu uhvaćeni, kažnjeni i da im bude oduzeta sva moć”, poručio je Agius.

Dodao je kako se danas odaje priznanje Haškom tribunalu za doprinos miru i pravdi, te uputio posebnu poruku direktoru Centra za mir Safetu Oručeviću.

“Nije lako boriti se za pravdu. Za to je potrebna, prije svega, vjera u pravdu, otvorenost, liderstvo i velika posvećenost. Danas, dajući nagradu Haškom tribunalnu, Vi gospodine direktore pokazujete ne samo da vjerujete u pravdu i u napore Tribunala, nego šaljete poruku drugima, koji još nisu vidjeli svjetlost, da je moguće postići pravdu. Put do mira je put pravde. Vi nosite baklju, osvjetljavate taj put i ja vam se na tome zahvaljujem”, zaključio je Agius.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.