Yamazaki poručio bh. vlastima: Radite, građani bijedno žive

Vijesti 23. feb 201521:54 > 22:00
N1

Ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki prošle godine uzburkao je javnost, ali i pridobio brojne simpatije, kada je kazao da Vlada Japana neće pomoći BiH ukoliko političari ne budu imali konkretne projekte te istakao kako bi bilo bolje da rade, a manje se bahato ponašaju, posebno u saobraćaju.

Sedam mjeseci kasnije situacija nije mnogo bolja. Nadležne institucije u BiH još nisu predstavile konkretan plan obnove zemlje nakon poplava. Vlada Japana je odlučila pomoći, ali u saradnji sa UNDP-om, a ne vlastima.

Na pitanje novinarke N1 da li je primijetio napredak kada je riječ o radu bh. političara, u posljednjih sedam mjeseci, Yamazaki je uz osmijeh kazao da može pohvaliti to što brže formiraju vlast.

“Drago mi je što vidim da bh. politički lideri rade brže na formiranju vlasti nego nakon prošlih izbora kad je za to bilo potrebno oko 14 mjeseci. Želja mi je da formiraju novu vlast i da rade za dobrobit građana”, istakao je japanski ambasador te dodao da se nada da će kantonalne vlade, kao i federalna i državna “raditi još više”.

“Moja želja je da političari formiraju vlast i rade u interesu građana. Ekonomska situacija je loša, građani su siromašni i žive u bijednim uvjetima. Zato vlasti treba da rade. To je u ovom trenutku moje mišljenje. Inzko posjećuje brojne kantone kako bi intenzivirao i potakao njihov rad. Nadam se da će sve vlade raditi što je moguće više”, kazao je ambasador Japana u BiH.

Podsjetimo, Yamazaki je prije sedam mjeseci kazao da je Japan spreman uložiti sredstva i pomoći BiH, ali ako dobiju konkretan plan od bh. vlasti.

Tada je iznio zapažanje koje se odnosi na ponašanje u saobraćaju zvaničnika BiH koji, čak i pod policijskom pratnjom, zanemaruju saobraćajne propise, te “bahatom vožnjom dovode u neposrednu opasnost druge učesnike u saobraćaju”.

“Ovo opažanje navelo me da se zapitam ko su to zvaničnici BiH kojima se dodjeljuje policijska pratnja i koliko se novca izdvaja iz budžeta za ove namjene? Da li i danas, gotovo 20 godina nakon završetka sukoba u BiH, zaista postoje objektivni razlozi za provođenje ovakvih sigurnosnih mjera? Da li postoje bolji načini da se troši novac poreskih obveznika u BiH? U Japanu jedino premijer države ima pravo na dodjelu vozila pod pratnjom”, kazao je tada.