Dalić: Nakon 35 godina vraćam se u Livno kao drugi u svijetu

Vijesti 24. jul 201817:22 > 22:11
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Srebrnom nogometnom izborniku "Vatrenih" Zlatku Daliću danas je priređen spektakularan doček u njegovom rodnom Livnu.

Deseci tisuća građana se okupilo na gradskom stadionu Zgona u Livnu. U Livnu su stigli navijači iz cijele BiH i Hrvatske, a prema posljednjim procjenama  policije okupilo se 35.000 ljudi.

Zlatko Dalić se na pozornici pojavio oko 21.45 sati.

“Dragi moji prijatelji, svi koji ste došli iz daleka i drugih krajeva. Dragi moji Livnjaci, moja draga obitelj. Hvala vam za osjećaj koji imam, osjećaj sreće i velikog ponosa. Hvala vam na tome. Nikad nisam zaboravio od kuda sam krenuo i gdje sam počeo, a karijeru sam počeo tu na Zgonima prije jako puno godina. Nakon 35 godina se vraćam kao drugi u svijetu, hvala vam lijepo. Znam sa koliko ste emocija i strepnje navijali za hrvatsku reprezentaciju. Mi nismo svjetski prvaci, ali vi znate da su dečki dali sve od sebe. Da su igrom i hrabrošću osvojili vaša srca”, rekao je Dalić.

Duško Jaramaz/PIXSELL
REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic
REUTERS/Dado Ruvic
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

“Osvojili smo srca cijelog svijeta s načinom na koji smo igrali i zato vam hvala, još jednom na velikoj podršci”, rekao je Dalić i potom je prekinut skandiranjem “Zlatko majstore”. “Tu su i hrvatski generali koji su branili Livno. Hvala im što su došli. Najveće hvala vama”, rekao je Dalić te dodao “ja sam jedan od vas, a vi ste moja snaga”.

“Od prvoga dana šaljem poruke pozitive. Molim vas da iz Livna ode poruka mira, tolerancije, zajedništva i ljubavi. Mi ne šaljemo negativne poruke nego pozitivne poruke, poruke ljubavi. Mi samo volimo svoje, a sve drugo poštujemo i mi smo ponosni ljudi. Neka bude sve dostojanstveno, kako mi to znamo. Sa puno ljubavi i tolerancije prema svima”, rekao je Dalić.

Za kraj glazbenog programa Škoro, Bulić i Thompson

Na doček Zlatka Dalića stiglo je mnogo osoba i iz političkog i društvenog života Hrvatske: saborski zastupnici Željko Glasnović i Miro Bulj, Franjo Arapović, Ljubo Ćesić Rojs i mnogi drugi. Razvijena je ogromna hrvatska zastava uz pjesmu “Nije u šoldima sve”. Za kraj glazbenog programa ostavljeni su Miroslav Škoro, Mate Bulić i Marko Perković Thompson

Škoro je na pozornicu izašao s pozdravom “Hvaljen Isus i Marija”. “Lijepo vas je vidjeti. Lijepo je vidjeti da se to dogodilo u Livnu kada se nije dogodilo negdje drugdje. Naše Livno je pokazalo kako se dočekuje selektor pobjedničke, hrvatske nogometne, najbolje na svijetu, reprezentacije. Pokazao je čovjek koji je vaš, Livnjak, koji je naš, skroman, hrabar, pošten… Čovjek koji nas je konačno ujedinio i učinio ponosnima. Gospodine Daliću, kapa do poda”, rekao je Škoro po izlasku na pozornicu. Kada je zapjevao “Sude mi” zapaljena je velika bakljada na stadionu, a okupljeni su u zrak digli i mobitele na kojima su upalili svjetla.

Mate Bulić je na pozornicu izašao u prepoznatljivom hrvatskom dresu s kockicama i otpjevao “Moja Hercegovina” uz zbor od 35.000 glasova okupljenih na stadionu. Prije dolaska Dalića s razglasa su puštene “standardne” navijačke pjesme koje su pratile vatrene tijekom prvnestva.

Poseban pozdrav s pozornice je išao za Generalski zbor, Nikšu Prkačina i Franju Arapovića. Uz stotine hrvatskih i drugih zastava koje su razvili okupljeni u Livnu bila je i ona HOS-a s natpisom “Za dom spremni”. 

Miroslav Ćiro Blažević za Livno-online rekao je da je Dalić napravio jedinstvo “tamo gdje je to najteže napraviti – među Hrvatima”. “Milijun ljudi je dočekalo njegovu ekipu i manifestiralo patriotizam za koga sam se plašio da je negdje otišao, ali ga je Dalić vratio sa svojom ekipom”, rekao je Blažević. “Dalić zaslužuje svako hvala od svih nas”, kazao je Blažević te dodao da Livno ima puno razloga da bude ponosno na Dalića.

Na dočeku hrvatskog izbornika Zlatka Dalića u Livnu večeras će pjevati Marko Perković Thompson. “Osjećaj je lijep. Ovo je mjesto rođenja našeg Dalića. Drago mi je da se ovoliko naroda odazvalo i da je pozvao ove ljude, ipak je to velika stvar za hrvatski narod općenito. Mislim da je ovo zaslužio svojim zalaganjem, trudom i radom”, kazao je Perković za Livno-online i dodao da su svi ponosni na Dalića koji “nam je svima digao ponos”. Rekao je da je na dočecima u Zagrebu, Varaždinu i Livnu bio na poziv izbornika Dalića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.