Hanefija Prijić Paraga uskoro na slobodi

Vijesti 29. jul 201810:59 > 11:09
Policija Italije

Hanefija Prijić Paraga, bivši komandant Trećeg bataljona 317. slavne brdske brigade Armije BiH iz Gornjeg Vakufa, izaći će iz zatvora u Italiji do kraja augusta, pišu italijanski mediji.

Prema navodima italijanskog lista Il Giorno, Hanefija Prijić bit će oslobođen do kraja augusta nakon što je početkom marta 2017. godine osuđen na doživotni zatvor zbog komandne odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca u maju 1993. godine na planini Radovan, iako je u BiH odležao kaznu od 13,4 godine zatvora.

Prijić je inače jedina osoba, učesnik ratova u bivšoj Jugoslaviji, a vjerovatno i šire, kojem se dva puta sudilo za isto djelo

Prijiću je u BiH suđeno kao bivšem ratnom komandantu zbog ubistva italijanskih državljana 29. maja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa, čiji su vojnici presreli humanitarni konvoj, te tom prilikom ubili nedužne italijanske humanitarce Fabija Morena, Serđa Lanu i novinara Guida Puletija. Strijeljanje su preživjeli Kristijan Penokio i Agostino Zanoti. Zanoti je ranije talijanskim medijima kazao kako nije vjerovao da bi se Prijić uskoro mogao naći na slobodi.

Podsjetimo, Prijić je uhapšen sedam i po godina nakon tragičnih događaja, 6. oktobra 2000., a prvostepena presuda mu je izrečena 28. juna 2001. godine.

Osuđen je na 15 godina robije zbog komandne odgovornosti u ovom slučaju. Nakon provedenih 13 godina i četiri mjeseca u KPZ Zenica, pušten je na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust. Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu.

Zbog toga je 2015. uhapšen u Dortmundnu u Njemačkoj prilikom posjete sestri, te je isporučen Italiji. Nakon hapšenja doživio je moždani udar, a u međuvremenu je u Gornjem Vakufu iznenada umro njegov otac, potresen ponovnim hapšenjem sina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.