Tufekčić za N1: Uz pomoć Puzigaće smo donijeli niz zakona

Vijesti 30. jul 201819:24 > 19:24
N1

Jasenko Tufekčić, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH ispred SDA je istakao kako je on lično podržao imenovanje Drage Puzigaća za dopredsjedavajućeg ovog doma ispred SNSD-a i da je uz pomoć Puzigaće doneseno niz zakona. Njegov dojam je da su demobilisani borci zadovoljni Zakonom koji se tiče ove populacije.

“Lično sam predložio gospodina Puzigaću. Ali nemam političku amneziju. SDP je bio suprotstavljena politička stranka, najveći gubitnik izbora 2014. godine i opoziciona politička stranka. Rekli su da su opozicija. Ne znači da je neko imenovan iz SDP-a za dopredsjedavajućeg Doma naroda da bi stvari išle lakše. Uz pomoć Puzigaće smo donijeli niz zakona. Izgubili smo povjerenje onda kada je pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa po pitanju Zakona o izbornim jedinicama. SDA je neprikosnovena u zaštiti interesa države”, rekao je.

Tufekčić je naglasio da nije bio optimista da će na današnjoj sjednici biti usaglašen tekst Zakona o demobilisanim borcima, ali da se u tome uspjelo. Podsjetio je da od predsjedavajućih oba doma Parlamenta FBiH zavisi kada će biti sazvana njihova sjednica na kojoj će se raspravljati o ovom Zakonu koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

Smatra da su borci zadovoljni Zakonom čijem su usaglašavanju prisustvovali i sami predstavnici boraca, rekao je.

Ne osjeća odgovornost u smislu da se ovim Zakonom pokušao kupiti socijalni mir i glasovi demobilisanih boraca uoči Opštih izbora, te da mu to nije bila namjera.

Objasnio je da će svi članovi Zakonodavnopravne komisije Parlamenta FBiH dobiti prijedlog kako da se odrede o mehanizmu vitalnog nacionalnog interesa koji je Puzigaća upotijebio nakon usvajanja Zakona o izbornim jedinicama u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i koji je Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda upotrijebila nakon što je porkenut zahtjev za smjenom Puzigaće kao dopredsjedavajućeg ovog doma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.