Šta revizori zamjeraju Ministarstvu vanjskih poslova BiH

Vijesti 31. jul 201817:12 > 17:15
N1

Mišljenje s rezervom dobilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine za izvještaje iz 2017. godine. Revizori su imali više zamjerki, nedosljednosti u troškovima službenih putovanja, prekovremene sate, ali i na osam ambasadora koji su trebali biti penzionisani, ali ipak nisu.

Revizori su resoru Igora Crnadka dali “mišljenje s rezervom”, između ostalog, jer analiza sredstava i obaveza ne odgovara stanju u Glavnoj knjizi, tako da nije bilo moguće, ističu, potvrditi tačnost bilansi.

Ministarstvo vanjskih poslova lani je raspolagalo sa 59 miliona maraka, od čega je na bruto plate isplaćeno skoro 24 miliona, naknade zaposlenih 11 miliona, a na troškove zakupa 5 i po miliona maraka. Ukupni troškovi službenih putovanja iznosili su 1.628.759 KM.

“Revizijskim postupcima utvrdili smo određene slabosti vezane za realizaciju izdataka za službena putovanja. Pravdanje određenog broja putnih naloga nije vršeno u roku od sedam dana, knjiga putnih naloga se vodi elektronski (bez zaštitnog mehanizma od moguće naknadne promjene podataka), a ista ne sadrži podatke o troškovima službenog putovanja niti svrhu putovanja. U određenim slučajevima, za službena putovanja u inostranstvu bila su osigurana dva obroka, a obračunavani su puni iznosi dnevnice”, navodi se u izvještaju.

Na smještaj zaposlenih potrošeno je skoro 8 miliona maraka, topli obrok 1, 6 miliona, na prijevoz s posla i na posao 433.751 KM.

Od više od 500 zaposlenih, prekovremene sate lani su ostvarili tehnički sekretar ministra i vozač zamjenika ministra.

“Vozač zamjenika ministra je ostvarivao prekovremene sate svaki mjesec do 80 sati mjesečno. Obračun i isplate ovih troškova su izvršeni na osnovu evidencije radnih sati i rješenja (u toku godine nisu donesena mjesečna rješenja, nego se na osnovu jednog rješenja vršila isplata naknade za prekovremeni rad). S obzirom kako prekovremeni rad zaposlenika traje duže od tri sedmice neprekidno ili više od deset sedmica tokom kalendarske godine (u toku mjeseca svake sedmice 2-3 dana, od 5 do 9 sati prekovremenog rada), kako je to predviđeno Zakonom o radu u institucijama BiH, Ministarstvo je trebalo uputiti obavijest Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH o prekovremenom radu”, stoji u izvještaju.

Prema nalazu revizije, značajan broj ambasadora odavno je ostvario pravo na penziju, ali ipak nisu umirovljeni.

“Prema reviziji dostupnim informacijama u DKP mreži radni staž preko 40 godina u maju 2018. godine je imalo osam lica (ambasadori). Od navedenog broja, četiri lica imaju više od zakonom propisanog broja godina za penzionisanje (67 godina i više)”, navodi se u izvještaju.

Revizori su zamjerili Ministarstvu vanjskih poslova kontinuirano angažiranje ljudi po osnovu ugovora o djelu, zapošljavanje državnih službenika, mimo Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, te neusklađenost sistematizacije radnih mjesta sa odlukama Vijeća ministara.

Tu su, kažu revizori, nedostaci i slabosti u provođenju javnih nabavki. Na ove navode ministar Igor Crnadak danas bez komentara, ali je najavio da će se Ministarstvo povodom revizorskog nalaza oglasiti sutra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.