Banjalučani dajaku vraćaju stari sjaj

Vijesti 01. aug 201819:45 > 19:56
N1

Dajak se samo vozi na Vrbasu. Inače, dajak je motka kojom se pokreće čamac. Nekada je zbog dajakaša ova rijeka bila glavna ulica Banjaluke. To je 90-ih godina nestalo. Posljednje desetljeće entuzijasti vraćaju sjaj ovom plovilu.

Sa brzacima, slapovima i bukovima brze planinske rijeke u koštac su se decenijama hvatali muškarci. No, ove Banjalučanke razbijaju predrasude.

Ivana Lovšin na pitanje je li teško voziti dajak je odgovorila:

“Pa nije ako ideš sa nekim pozitivnim stavom i pristupom prema tome. Najbitnije je da održiš ravnotežu pa onda sve ostale tehnike idu”, kazala je Lovšin.

Jedanaestogodišnja Samra Ljubović otišla je korak dalje i takmičila se sa dječacima u juniorskoj trci dajak čamaca tokom manifestacije “Ljeto na Vrbasu”.

“Jeste bilo teško pošto su oni svi veći od mene i otišli su brzo, a ja polako”, rekla je Samra.

Samra je rođena u Irskoj. Ljubav prema dajaku na nju, brata i sestre prenijeli su roditelji – rođeni Banjalučani.

Husein Ljubović, Samrin otac je istakao sljedeće:

“Nastojim kako je moj otac prenio na mene da i ja tako prenesem na svoju djecu. Za ovu rijeku me vežu najljepše uspomene. Žena često kaže da hoće na more, voljela bi, ali još nikad nismo otišli”.

Zlatko Kivač se podsjetio da je biti dajakaš bilo popularnije nego imati sportsko auto. 

Bilko Kačar tvrdi da je njega čamac oženio, te je dodao:

“Kad sam bio mlad trenirao sam, išao sam do slapa gore po pet puta na dan i upoznam djevojku. Oboje djece mi je otišla roditi sa Vrbasa, da ne kažem iz čamca”.

Devedesetih godina je popularnost opala i dajakaši padaju u sjenu “opasnih momaka”. Osnivanjem Dajak kluba 2010. u dvorištu porodične kuće Zamolo, gdje se ljubav prema vožnji čamca prenosila sa koljena na koljeno, dajak je ponovo aktuelizovan.

“Uspjeli smo da organizujemo prvu besplatnu školu dajakaštva i onda se to omasovilo. Iz godine u godinu raste broj članova i raste broj zainteresovanih za trke u okviru Ljeta na Vrbasu i evo sad u nedjelju organizujemo trku ‘4cros”, ukazao je Andrej Zamoliko iz “Dajak kluba”

Andrej već 22 godine pobjeđuje na trkama. No, desetine dajakaša ne libi se stati mu na crtu. Vožnja dajaka kažu nije borba već ljubav.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.