Kinezi zainteresovani za investicije u tuzlanski aerodrom

Vijesti 02. aug 201816:46 > 16:55
N1

Povezivanje BiH sa Kinom, Azijom, Bliskim Istokom u fokusu je interesa najveće kineske kompanije "China State Construction Engineering Corporation" koja želi graditi i investirati u BiH. Konkretnije, Kinezi su pokazali interesovanje za ulaganje u "Međunarodni aerodrom Tuzla".

Kinezima je prezentiran projekat izvoza halal svježeg mesa za Tursku i Bliski Istok, a sve to zahtjeva infrastrukturu i dobre uslove.

“Oni su uglavnom zainteresovani za građevinske radove, a to je cargo centar, klaonice i farme. Projekat bi koštao 500 miliona američkih dolara, od čega bi pola cifre otpalo na ove građevinske poslove”, kazao je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, saobraćaja i turizma Tuzlanskog kantona.

Rifet Katrasalihović, direktor “Međunarodnog aerodroma Tuzla” je ukazao na sljedeće:

“Moram napomenuti da je fly time sa aerodroma Tuzla do Dubaija negdje pet sati i 15 minuta. Također, svježe zaklano meso koje bi bilo naše bosansko, moglo bi se konzumirati u roku od pet do šest sati u bilo kojem dijelu Bliskog Istoka. To mi vidimo kao razvojnu komponentu ovog kantona.”

Gosti iz Kine pokazali su veliku zainteresovanost za tržište BiH, a posebno za izgradnju i investicije u Tuzlanskom kantonu .

“U Tuzli sam ovdje vidio mnogo turista. Naš cilj je povezati ovaj grad sa drugim destinacija u svijetu. Mi smo danas na prezentaciji vidjeli da je aerodrom u ekspanziji, da se širi broj putnika ali samo za Evropu. Zainteresovani smo da povežemo ovaj aerodrom sa drugim aviokompanijama na Srednjem istoku ili negdje u Aziji”, naveo je Zuo Bin iz “China State Construction Engineering Corporation”.

Da ovaj aerodrom ima perspektivu pokazuje i činjenica da je mjesec juli zaokružen sa 54.000 putnika. Trenutno se vode pregovori sa kompanijom “Wizzair” za uvođenje trećeg baznog aviona i novih destinacija.

“Mi u ovom trenutku ne možemo potvrditi ništa. Moram demantovati informacije koje su bile zadnjih dana u medijima oko uvođenja letova za London, Pariz i druge distanice. To je u fazi razgovora, pregovora i svih drugih kalukulacija”, rekao je Katrasalihović.

Od početka godine do danas, “Međuanrodni aerodrom Tuzla” opslužio je oko 400.000 putnika. Menadžment očekuje da taj broj do kraja godine dosegne broj od 600.000. Isto tako, očekuje se do kraja septembra i konačno završetak radova na rekonstrukciji putničkog terminala kojim će #Međunarodni aerodrom Tuzla” dobiti sasvim novi izgled.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.