"Ovo je im je zadnja igra koju su uspjeli da odigraju"

Vijesti 02. aug 201817:10 > 18:54
N1

Nakon što na današnjoj sjednici kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH nije zakazana sjednica ovog doma na kojoj se trebao razmatrati usaglašeni tekst zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica, usljedile su i prve reakcije. Borci kažu - ovo je posljednja igra političara, slijedi vanredno stanje.

Poznata slika – demobilisani borci pred Parlamentom FBiH. Iako je kolegij Predstavničkog doma Federalnog parlamenta održan, sjednica istog doma nije zakazana.

“Na kolegiju smo informisani da u parlamentarnoj proceduri nemamo dostavljen tekst prijedloga zakona od zajedničke komisije za usaglašavanje tekstova”, kaže Dženan Đonlagić, zastupnik u ZD PFBIH (DF).

A dok borci čekaju rješenja za svoje zahtjeve, zastupnici tvrde – greške u proceduri već postoje.

“Greške se očituju u tome što je ishitreno sazvana komisija jer amandmani koji je Dom naroda zaključkom odbio – amandmane Predstavničkog doma; oni su morali biti vraćeni na Predstavnički dom i da se Predstavnički dom izjasni o njima. Tek nakon toga ako dom ostane pri svojim amandmanima, onda se trebala sazvati komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova”, tvrdi Nasir Beganović, zastupnik u ZD PFBIH (SBB).

A to nisu jedine greške. Borci dodaju – danas su usvojeni amandmani nepoznati oba parlamentarna doma.

“Na kraju sastanka nove amandmane su uložili zaboravljeni branitelji, predstavnici zaboravljenih branitelja. I to je komisija prihvatila, a nije smjela jer ti amandmani nisu prošli ni Dom naroda ni Parlament. Zašto je to komisija usvojila, usaglasila – to je do njih. Mi ćemo vidjeti da li je to neka igra politička, da li je igra tih zaboravljenih koji su znali za naše amandmane koji su prošli i Parlament i Dom naroda, zašto su insistirali na tome to će se ispitati”, kaže Emir Sofić, demobilisani borac

Usaglašavanje teksta i usvajanje prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica iskušava granice strpljena boraca. Politika kaže; nemamo pravo odugovlačiti – borci zaključuju: Ovo je posljednji put da se igrate s nama.

“Mislim da niko nema pravo da odugovlači iz bilo kojih pbouda donošenje ovog zakona koji bi nakon ovoliko godina trebao da ugleda svjetlo dana”, naglašava Elvir Karajbić, Šef kluba SDP u ZD PFBiH.

“Najverovatnije ćemo izjaviti vanredno stanje. Ovo je za nas vanredno stanje. Mi nećemo više dozvoliti ovim političarima da se igraju s nama. Igraju se 23 godine, ovdje već 14-15 mjeseci. Ovo je im je zadnja igra koju su uspjeli da odigraju. Ja im garantujem, i svi borci ovdje, da ćemo prozvati vanrednu situaciju – a šta će se desiti, oni će morati snositi posljedice”, poručuje Nazim Vilić, demobilisani borac.

A da su moguće vanredne situacije – pokazala je ona u februaru, kada su demobilisani borci blokirali više puteva u FBiH. Petog augusta sastaju se predstavnici demobilisanih boraca više općina FBiH kada će biti odlučeno koji su njihovi naredni koraci. A kada se sastaju parlamentarci – još uvijek nepoznato.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.