Majstorović: BiH u boljoj situaciji od ostatka planete

Vijesti 03. aug 201810:07 > 10:08
N1

Dok se za Evropu najavljuju temperature do 50 stepeni Celzijusa, u BiH pravo ljeto, čini se, još ne stiže. Neobične vremenske prilike, obilje padavina i nagle promjene vremena. Je li to posljedica klimatskih promjena, imamo li razloga za brigu za Novi dan govorio je meteorolog Željko Majstorović.

U Španiji i većem dijelu Evrope vrućine, u BiH još se čeka na dolazak pravog ljeta?

Moglo bi se reći da utisak vara. Temperature nisu tako niske, veće su od prosjeka, ali zbog promijenjivosti stiće se utisak da je hladnije nego što jest. Bilo je mnogo hladnijih ljeta i sa više oborina. Pogotovo iza onako toplog aprila, jednog od najtoplijih mjeseci u istoriji mjerenja, čini se da je hladnije…

Juni je bio izuzetno kišan, pa čak i juli. U Sarajevu je u ovom mjesecu bilo čak 19 kišnih dana. Pamtite li vi ovakvo ljeto?

Mi živimo u jednom kišnom podneblju, isključujem tu Hercegovinu. Što se tiče centralne Bosne i sjevernog dijela normalno je da bude kiše. Odnos kišnih i sunčanih dana je otprilike polovičan.

Jutra sunčana, tokom dana kiša i magla, pa opet sunčani intervali… Jesu li neuobičajene ovakve vremenske prilike za ovo doba godine?

Uglavnom je to karakteristično za juni. Što se tiče česte magle mi smo ipak planinska zemlja. Mnogo je vrhova preko 2.000 metara.

Ekstremne vrućine u pojedinim dijelovima Evrope i regiona?

Može se reći da smo mi u boljoj situaciji nego što se dešava u cijeloj planeti. Riječ je o globalnom procesu, Zemlja se sve više zagrijava. Ti ekstremi su sve veći uslijed povećane toplinske energije u atmosferi. Grije se i more. Mi smo čak u ovom podneblju pomalo pošteđeni od svih tih nepogoda – tornada, uragana, velikih suša, toplinskih valova. Nisu džaba svi ti klimatski sporazumi.

Hoće li toplotni talas iz Hrvatske doći i do BiH?

Da li će biti baš toplotni talas – baš ne znam. Od sutra se dižu temperature, sredinom sljedeće sedmice će biti baš toplo. Utjeha za meteoropate što će biti duži periodi stabilnog vremena. Meteoropate najviše zamaraju te nagle promjene. Ovaj mjesec će biti mnogo bolji od prethodnih što se tiče stabilnog vremena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.