Hadžiomerović: Kulminacija bi bila negiranje latinice u RS

Vijesti 06. aug 201812:32 > 12:37
Fena

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović ukazao je danas da Ustav tog bh. entiteta garantuje ravnopravnu upotrebu oba pisma, te da su stoga neprovodive najave po kojima bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS-u.

Ukoliko su, kaže, tačne tvrdnje da se u RS priprema zakonsko rješenje kojim bi svim institucijama i ustanovama bilo propisano obavezno korištenje ćirilice, to bi značilo da u tom bh. entitetu ne prestaju nasrtaji na Ustav, posebno kada je u pitanju obrazovanje.

“To bi bio krupan zalogaj od kojeg bi se mogli zagrcnuti oni koji žele da provedu takvu neustavnu mogućnost”, tvrdi Hadžiomerović za Fenu.

Podsjetio je da su godinama upozovarali na diskriminaciju bošnjačke djece u obrazovnom sistemu RS-a, kojima nije omogućeno izučavanje bosanskog jezika.

“Kulminacija svega bilo bi negiranje latinice kao ravnopravnog pisma u RS. To bi bila kap koja bi prelila čašu. Nerazumno je takvo srljanje u dalje nezakonitosti, koje nažalost, nije strano srpskim predstavnicima vlasti u tom entitetu”, istakao je Hadžiomerović.

To što su u BiH ravnopravna tri jezika i dva pisma, kako je naglasio, nije ograničenje već bogatstvo, koje se ne može osporiti nečijim aktom.

Pojedini mediji su, pozivajući se na nezvanične izvore, objavili da se u RS priprema zakonsko rješenje, kojim bi svim institucijama i ustanovama bilo propisano obavezno korištenje ćirilice, skoro doslovno prepisano iz pripremanog novog zakona u Srbiji.

Time bi bili ispunjeni i zaključci iz još neusvojene deklaracije o zaštiti srpskog jezika i kulture koju su u julu prošle godine najavili predsjednici Srbije i RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.