"Usvajanje Zakona će ugroziti finansijsku stabilnost FBiH"

Vijesti 06. aug 201814:41 > 14:50
N1

Stalni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Francisco Parodi u razgovoru za N1 kaže kako će usvajanje Zakona o boracima i njihovim porodicama u ovakvom obliku u kakvom se trenutno nalazi u Parlamentu FBiH ugroziti finansijsku stabilnost Federacije. Razvoj situacije sa usvajanjem pomenutog zakona doveo je i do prvih poteza MMF-a.

“Sastanak koji je bio zakazan da se dogodi u junu na Izvršnom odboru MMF-a odložen je na neodređeno vrijeme dok ne budemo imali daljnje diskusije, a možda čak i novu misiju MMF-ovog osoblja. To može uzeti nekoliko sedmica ili nekoliko mjeseci da se obavi. Radilo se otprilike o 38 miliona eura, koji su trebali biti stavljeni na vrijeme, ali je to sada odloženo na neodređeno vrijeme”, kaže Parodi.

Iako je MMF otkazao novu rundu razgovora to ne znači da je ova finansijska institucija protiv donošenja zakona o pravima boraca, ali se iz sarajevskog ureda šalju prilično jasna upozorenja vlastima u Federaciji.

“Dozvolite mi prvo da pojasnim da su vlasti i MMF radili u proteklih nekoliko godina kako bi osigurali sredstva za borački zakon. Tu se govorilo o iznosu od oko 350 miliona maraka na godišnjem nivou. MMF se ne protivi boračkim dodacima sve do onog trenutka u kojem su jasno određeni, da pravi ljudi dobiju prave iznose novca, da su transferi novca transparentni i da je kompletan paket mjera takav da ga vlasti mogu priuštiti. Nažalost, ovaj novi zakon koji se trenutno razmatra ne zadovoljava nijedan od spomenutih kriterija. Prvenstveno, troškovi koji su nam predstavljeni od 14 miliona maraka će biti mnogo viši i mi govorimo o nekoliko stotina miliona maraka prema nekim procjenama. To će u potpunosti ugroziti finansijsku stabilnost u Federaciji BiH u godinama koje dolaze. To će onemogućiti vlasti da novac troše na primarne potrebe poput obrazovanja, zdravstva ili investicija. Druga oblast za koju smo posebno zabrinuti je da ne postoji registar veterana u Federaciji. Šanse za prevare i korupciju su sada čak i veće”, ističe Parodi.

Usvajanje zakona će prema Parodijevim riječima ugroziti one ciljeve na koje se obavezala Vlada Federacije u pismu namjere koje je poslano MMF-u.

“Mi ne vidimo kako je ovaj zakon u skladu sa ciljevima iz pisma namjere koje je Vlada Federacije iznijela MMF-u za period od narednih 3 do 4 godine. To je trebalo očuvati jedan veoma razborit fiskalni balans i preusmjeriti trošenje iz sadašnjih transfera bez jasnog cilja prema trošenju na područja koja su prioritetna poput obrazovanja, zdravstva ili investicija. Ovi ciljevi će biti ugroženi ovim zakonom”, napominje Parodi.

Kada će odnosi između MMF-a i vlasti u Federaciji, ali i ostatku Bosne i Hercegovine, osim na tehničkoj razini biti nastavljeni ovisit će od dešavanja u narednim mjesecima.

“MMF i vlasti imaju kontinuirane kontakte o tehničkim pitanjima na svim nivoima vlasti u BiH i tu imamo dobre rezultate. Ali u sitauciji kada je cilj programa doveden u opasnost sve je stvar razgovora i oni će biti pod uticajem izbora i durgih dešavanja u zemlji”, zaključio je Parodi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.