Nurković: Građani podržavaju korupciju i problem je u nama

Vijesti 25. feb 201509:13 > 09:14
N1

Gost Novog dana u pregledu dnevne štampe bio je predsjednik Studentskog Parlamenta Univerziteta u Sarajevu Ahmed Nurković.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu – SPUS je jedino, krovno, legalno i legitimno demokratski organizovano udruženje, sa ciljem da zastupa, promoviše, štiti i ostvaruje interese i prava studenata, te doprinese poboljšanju studijskih i socijalnih odnosa, kao i da razvija druge interesne aktivnosti studenata Univerziteta u Sarajevu.

Na pitanje koje su trenutne aktivnosti SPUS-a, Nurković je rekao: “Mi pokušavamo da okupimo studente u zabavnim sportskim aktivnostima a organizujemo i putovanja. To je ono što studente najviše interesuje”.

Na pitanje koji su danas najčešći problemi studenata, Nurković je kazao: “Najčešći problemi su nerješeno pitanje zvanja nakon završetka studija. Najveći problem je u bolonjskom sistemu obrazovanja, jer nema pravog načina identificiranja studenta po završetku studija. To su neki manji problemi, ali kod nas možda izraženiji zbog generalno nerješenog pitanja u državi”.

“Studenti malo šta mogu uraditi jer to su politička pitanja. Uhvaćeni smo u koštac velikih političkih bitaka“, dodao je.

N1

O malom nogometu, Nurković je prokomentarisao: “Genralno u svijetu je sve popularniji i atraktivan je sport. Trebalo bi da se više s njim upoznamo. I mi imamo malonogometnu ligu među studentima i veliko interesovanje je izraženo“.

O Sutorini je kazao: “Ne treba dopustiti da našu teritoriju prepustimo nekom drugom. Treba da podržimo te inicijative“.

O korupciji u BiH, Nurković je izjavio: “To je rak našeg društva. Korupcija postoji od najnižeg do najvišeg nivoa društva. Pravosudni organi trebaju više da rade po tom pitanju. Građani podržavaju korupciju i problem je u nama. Sada se korupcija razvila toliko da je teško da se to riješi. Mi moramo da radimo na moralnosti kako bi korupcija postala strana. Svi mi građani smo dio korupcije“.