Rapa: Iznos penzije ne dozvoljava ni osnovno za život

Vijesti 25. feb 201509:39 > 09:44
N1

Tema dana Novog dana bili su penzioneri. Iz Saveza udruženja penzionera FBiH se u jutarnju emisiju N1 televizije javljao predsjednik Saveza Mehmedalija Rapa.

Prosječna penzija za januar 2015. u Federaciji je iznosila 366,51 KM. Na pitanje kako se s tom sumom preživi cijeli mjesec, Rapa je rekao: “Na to je jako teško odgovoriti s obzirom da je to iznos koji ne dozvoljava ni osnovno za život ljudi, posebno za stare koji svoje penzije daju za režijske troškove i na lijekove, na odlaske ljekaru. Zaista to pitanje treba postaviti nadležnim organima BiH – kako se može ovako živjeti sa sramotno malim penzijama koje ne obezbjeđuju ni osnovno za život“.

Tokom posljednje četiri godine penzije su povećane u dva navrata za pet posto. Zvuči puno, ali kada se preračuna, to je samo pola marke po jednom danu, odnosno 15 KM više mjesečno. Na pitanje koliko to penzionerima znači, Rapa je izjavio: “Najniže penzije od 326 KM prima otprilike 20.000 ljudi i to je nedovoljno za život. To znači da više od pola penzionera prima minimalnu penziju. Kada se uzme u obzir da penzioneri imaju supružnika koji ne rade, ili mlađi penzioneri koji imaju djecu, onda je to daleko teža situacija nego što izgleda. U gradu Sarajevu se prosječno izdvaja oko 200 KM za komunalije i kad to oduzmete od 329 KM šta vam ostaje za život? Mi smo s ranijom Vladom vodili razgovore i dobili smo povećanje pet posto, mada smo u razgovorima imali obećanja da će biti više, ali se to nije desilo. S novom Vladom ćemo takođe razgovarati kako bi se popravila situacija”.

N1

Na pitanje kada bi se to moglo dogoditi, Rapa je rekao: “Nova Vlada još nije formirana i dok krenu poslovi i sve aktivnosti na rješavanju svih problema u FBiH proći će još znatno vremena. Ne očekujmo da bi se to moglo desiti prije ljeta“.

O reformi penzionog sistema, koja je prijeko potrebna, Rapa je prokomentarisao: “Na reformi se radi dugi niz godina, ali vladajuće strukture nisu smogle snage da naprave reforme. Ono što mi očekujemo je da, prije svega, obračun penzija bude pravedniji. Tražit ćemo od Vlade da se donesu zakoni koji bi obezbijedili normalniji život penzionerima”.