Jadranka Miličević o ženama u politici za Novi dan

Vijesti 09. aug 201809:20 > 09:28
N1

Nakon što je Centralna izborna komisija objavila ovjerene kandidatske liste za opće izbore u BiH, još jednom je evidentirano da su žene u bh. politici i dalje prisutne u znatno manjem broju, a ne samo u općoj prisutnosti. Objavljeni podaci navode da 16 % svih nositelja listi čine žene.

O ovoj temi za emisiju Novi dan govorila je Jadranka Miličević iz fondacije Cure.

“Žene ne samo da su druge na poziciji, nego i postoje i podaci iz 2014. godine, iz CIK-a, gdje su neke političke partije platile kaznu jer nisu imale ni minimum zastupljenosti žena, po kojem bi trebalo da bude najmanje od 30% do 40%.”

Miličević problem vidi u patrijarhalnom društvu koje je zastupljeno u BiH, te u strukturama političkih stranaka, tj. odnosu unutar političkih partija prema kolegicama, suradnicama, osobama s kojima oni funkcionišu, rade, druže se. Ona navodi da kada dođe do toga da treba uraditi iskorak povjerenja, političari to ne rade.

Zbog toga ove godine fondacija Cure će pružiti pravnu pomoć ženama kandidatkinjama, ukoliko im bude trebala u ovoj predizbornoj kampanji.

O zastupljenosti patrijarhata u našoj zemlji i kako prevazići tu prepreku, gošća Novog dana poručila je da je bitno raditi na senzabilizaciji građana da glasaju za žene te da se otvori prostor mlađoj generaciji, gdje oni kao fondacija organizuju radionice, seminare, tribine pokušavajući da animiraju i same žene koje su samostalne naučnice, aktivistice.

“Naša želja je, ne samo povećati broj žena kao političkih kandidata, nego i povećati broj žena koji će izaći na glasanje. Jer uloga žene nije samo domaćinstvo i ostali stereotipi patrijarhata, nego i njene slobode o pravu glasa”, dodala je gošća N1 televizije.

Ona je u razgovoru s Hanom Sokolović govorila i o ostalim aktuelnim temama. Uskoro video kompletnog razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.