Epilog "slučaja" vize za selekciju Kosova

Vijesti 10. aug 201819:04 > 19:32
N1

Ministarstvo vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izdat će vize za sportiste sa Kosova nakon što je pročitao izjavu koju je predsjednik KS RS Boris Spasojević dao za N1.

Potpredsjednik UO KSBiH Boris Spasojević za N1 kaže kako se ni on ni njegovi saradnici nisu protivili izdavanju viza.

“Mi članovi Upravnog odbora kojih nas ima devet tamo ne radimo u ministarstvu vanjskih poslova BiH niti imamo bilo kakve veze sa vizama. Znači to je čisto odluka gospodina ministra I njegovih saradnika. Kada je dao vize prije 6 mjeseci mogao ih je sada dati ili odbiti. Upravni odbor nema nikakve veze s tim. To je čista ingerencija ministarstva vanjskih poslova. Sada se traži da se odluka prebaci na nekog drugog, ali ja to uopšte ne shvatam kao ozbiljnu interpretaciju ili optužbu. Što se mene tiče I mojih saradnika može dati vize odmah sutra, može I danas, a mogao ih je dati I prije tri dana. Mi smo ljudi sportisti I nemamo veze s vizama niti nas interesuje politika ni spoljna diplomatija”, kaže Spasojević.

Ministar Crnadak za N1 tvrdi da se i lično čuo sa Spasojevićem koji mu je “eksplicitno rekao da se protivi izdavanju viza”. I da je jedino njegov potpis nedostajao na dopisu Upravnog odbora košarkaškog saveza.

“Ovo što je Spasojević rekao za N1 da su se vize mogle izdati još prije tri dana – samo ga pitam zašto to nije rekao meni jer mi je rekao da ne treba izdati vize. Situacija je jasna. Savez sada ima jedinstven stav. Nakon javno izrečene i snimljene izjave Spasojevića ćemo izdati vize”, kazao je Crnadak za N1.

Član UO KS BiH i Odbora FIBA Evropa Mirsad Đonlagić kazao je ranije da bi neizdavanje viza imalo nesagledive posljedice po košarku u BiH.

“Ja ne znam odakle uopšte ministru ideja… Mi smo njemu predočili odluku Upravnog odbora… Odakle sad njemu ideja da pojedinačno da vodi istragu i da pita pojedine ljude, ja ne znam ni s kim je on razgovarao ja nemam tu informaciju. Evo sad moramo da razgovaramo o tome kakve će biti sankcije prema Bosni i Hercegovini, očekujem da apsolutno neće imati samilosti prilikom izricanja kazni prema KS BiH”, tvrdi Đonlagić.

Opasnost od neizdavanja viza za kosovske košarkaše prepoznao je i generalni sekretar Košarkaškog saveza Kosova koji je poručio da bi ovo mogao biti opasan presedan u svijetu sporta.

“Ova situacija da jednom učesniku takmičenja ne date vizu, to nije ni predviđeno pravilnikom. Znači, pričamo o jednoj situaciji koja je totalno apsurdna i ja sam siguran da FIBA neće dozvoliti bez kazne, jer ako se ovo poslije pretvori u presedan to je vrlo rizična praksa i za FIBU i za sve ostale međunarodne sportske saveze i siguran sam da se neće ponoviti”, kaže Leart Hoxha, generalni sekretar KS Kosova.

Iz FIBA Evropa je stigla poruka da odluka o vizama treba biti donesena večeras do 20:30 sati kako bi reprezentacija Kosova mogla na vrijeme stići u Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.