Zvijezde padalice priredile astronomski spektakl iznad BiH

Vijesti 12. aug 201815:30 > 15:44
Reuters

Rijetkost je biti u prilici vidjeti u jednoj noći mnoštvo zvijezda padalica. Ova spektakularna astronomska pojava je posmatrana sinoć i u Miljevini - mjestu u blizini Foče. Svjedoci kiše meteorita ili zvijezda padalica poručuju da je to jedna od stvari koja se mora vidjeti bar jednom u životu.

Grupa entuzijasta je došla u Miljevinu kako bi posmatrala zvijezde padalice koje su priredile svojevrstan light show čiji je utisak utoliko bio ljepši zbog prelijepog prirodnog ambijenta koji krasi područje istočne Bosne, prenosi Reuters. Miljevinu su izabrali za posmatranje zvijezda padalica i zbog njenog stijenovitog reljefa koji je doprinio ljepoti ove pojave.

Marjeta Trobis iz Slovenije, Brett Kistler iz SAD-a i Miralem Šehić iz BiH su bili među onima koji su došli u malo bh. mjesto. Poručili su da bi svako trebao bar jednom da pogleda ovaj prirodni fenomen.

“Ovdje smo zbog zvijezda. Posmatramo zvijezde padalice već nekoliko godina. Sada je prilika da to učinimo i u BiH. Moram vam reći da je zaista prelijepo ovdje”, rekla je Trobis.

Brett je istakao da je doputovao preko Atlantika da bi istraživao i posmatrao prelijepe zvijezde u BiH. Kako je kazao, zvijezde padalice su prilika i da provede lijepo vrijeme s prijateljima.

Miralem nije krio svoju fascinaciju astronomskom pojavom za koju kaže da je zainteresovan od srednje škole.

“Odlučio sam da dođem ovdje u Miljevinu i da vidim ovaj uzbudljivi i interesantni prirodni fenomen”, naglasio je on.

Zvijezde padalice se još nazivaju perzeidi, nebeske krijesnice, meteoriti, suze svetog Lovre kao ime za kišu meteorita.

Meteoriti su dijelovi stijena i prašine koji iz atmosfere padaju na površinu planete Zemlje. Mnogi od njih u toku pada ispare, a neki od njih eksplodiraju, piše Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.