Smail Čekić za N1: Potvrđen kontinuitet ideologije

Vijesti 14. aug 201815:59 > 16:09
N1

Smail Čekić, profesor na Fakultetu političkih nauka Sarajevo i bivši potpredsjednik Komisije za Srebrenicu, kazao je danas za N1 da je Narodna skupština Republike Srpske pod pritiskom Milorada Dodika potvrdila kontinuitet ideologije i prakse iz vremena od 1992. do 1995. godine.

Narodna skupština Republike Srpske je, podsjećamo, odbacila izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te traži od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage – navodi se u usaglašenim zaključcima stranaka sa srpskim preznakom u Narodnoj skupštini.

”Svjedoci smo nažalost da je Narodna skupština Republike Srpske očigledno pod jakih pritiskom predsjednika tog entieta gospodina Dodika, potvrdila kontinuitet ideologije politike i prakse Narodne skupštine iz vremena ‘92 – ‘95. Posebno naglašavam činjenicu da je Narodna skupštine Republike Srpske s kraja ‘93 godine koja je u Mrkonjić Gradu na inicijativu i pod pritiskom ratnog zločinca Radovana Karadžića, a pod rukovodstvom također ratnog zločinca Krajišnika proglasila nevažećim odluke ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a iz 1943. postupajući kao što je četnički pokret Draže Mihailovića učinio sa sličnom odlukom. Na djelu je najočiglednije, grubo i otvoreno falsifikovanje istorijskih činjenica, čuli smo i vidjeli brojne insinuacije, brojne laži, falsifikate i manipulacije što ne odgovara prije svega rezultatima istraživanja Vlade Republike Srpske iz 2004. i 2005. godine”, kazao je Smail Čekić u razgovoru za N1.

On je dodao da predmet istraživanja Komisije nije bio utvrđivanje činjenica o stradanju srpskog stanovništva u Srebrenici.

”U odluci o formiranju Komisije nigdje nije stajalo da je Komisija imala zadatak, nadležnost ili da joj predmet istraživanja stradanje Srba odnosno srpskog stanovništva. I danas ova predstava za javnost, Komisija nije bila nadležna za to. Rezutlati istraživanja Komisije, ta skupština nije nadležna niti je kompetentna da donosi i usvaja takve zaključke iz više razloga. Rezultati istraživanja Komisije i Radne grupe su usvojeni jednoglasno, usvojeni od Vlade Republike Srpske, usvojeni od Doma za ljudska prava pri Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i na kraju od strane OHR-a što znači da su ti rezultati konačni jer su i prihvaćeni i verifikovani od najviših političkih  i pravnih subjekata u BiH’‘, dodao je profesor Čekić.

Čekić je kazao da se ”pokušavaju postići dva cilja”.

Postavlje se pitanje zašto je u ovom trenutku političkom rukovodstvu Republike Srpske, posebno Dodiku, važno da revidiraju ove historijske činjenice. Pokušavaju postići dva cilja. Prvo da nametnu svoju verziju događaja i žele revidirati historijske činjenice  koje su potvrđene mnogo kasnije i dan danas od brojnih naučnika, istraživača i pravosnažnih presuda. Predstava za javnost po uzoru na nacističku propagandu”, poručio je on.

Podsjećamo, u predloženim zaključcima, koje nisu podržali jedino poslanici Koalicije “Domovina”, navodi se da parlament RS-a smatra da Vlada RS-a treba da formira nezavisne međunarode komisije koje bi na objektivan i nepristrasan način utvrdile stradanja Srba na području srebreničke regije od 1992. do 1995.godine, kao i u Sarajevu od 1991. do 1995.godine. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.