Helsinški komitet: Odbijanje izvještaja nije doprinos miru

Vijesti 16. aug 201810:08 > 10:19
N1

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH je u reakciji na odbijanje Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 15. do 19. jula 1995. godine od strane Narodne skupštine Republike Srpske istakao da je to zloupotreba institucija u svrhu predizborne kampanje, te incijativa koja ne doprinosi miru, povjerenju i suočavanju s istinom u BiH.

U nastavku vam u cijelosti prenosimo reakciju Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH:

“Usvajanje inicijative za poništavanje Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, a koji je Vlada Republike Srpske usvojila prije više od 14 godina, predstavlja direktan vid zloupotrebe institucija u svrhe predizborne kampanje i prikupljanja političkih poena pred oktobarske izbore, na nekorektan način. Otvara se pitanje zašto različiti, navodno konstruktivni prijedlozi i ideje, vezano za pomenuti Izvještaj vlade Republike Srpske, nisu razmatrani u proteklih četrnaest godina kada je Izvještaj i usvojen, nego se to čini sada, neposredno pred početak predizborne kampanje u BiH. Takođe, Narodna skupština, kao najviše zakonodavno tijelo Republike, nije mjesto u kome je trebalo raspravljati o ovom izvještaju, posebno ne o onim dijelovima, koji su zasnovani na sudskim presudama vezanim za zločine u Srebrenici.

Uvjereni smo da će ova Inicijativa značajno i dugoročno kompromitovati institucije Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, u regionu i u svijetu, te da to nije doprinos izgradnji mira, povjerenja i suočavanja sa istinom, nego sasvim suprotno. Ovakvi postupci u Republici Srpskoj dodatno usporavaju procese objektivnog suočavanja sa prošlošću, izgradnju mira i povjerenja u Bosni i Hercegovini, te procese izvođenja osoba koje su činile zločine pred lice pravde.

Obeshrabrujuće je i nesnalaženje opozicije u Republici Sprskoj, koja prilično naivno upada u ovu prizemnu političku zamku koju joj aktuelna vlast postavlja pred izbore.

Pozivamo političke lidere u BiH da preuzmu punu odgovornost za izgradnju dugoročnog i stabilnog mira u BiH, zasnovanog na poštovanju i afirmaciji univerzalnih humanističkih i demokratskih vrijednosti, a ne izazivanju međuetničke i međureligijske netrpeljivosti, strahova i mržnje”, saopšteno je iz Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

Podsjećamo, 14. augusta je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku da odbaci Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 15. do 19. jula 1995. godine koji je sačinjen 2004. godine. Između ostalih, zaključak Narodna skupštine kojeg su podržali i pozicija i opozicija je bio da se formira nova komisija međunarodnog karakera koji će istražiti ratna dešavanja na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine, kao i da se formira komisija koja će se baviti ubistvima srpskog stanovništva u Sarajevu u toku posljednjeg rata. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.