Zašto se u BiH ne može dogoditi nesreća kao u Genovi?

Vijesti 16. aug 201810:20 > 10:33
N1

Bosna i Hercegovina imao jako stroge kriterije za izgradnju mostova. Svi elementi prilikom gradnje mosta su ispitani. Imamo sreću da nijeda naš most nije pod nekom zabranom, kazao je prof. Avdo Tuce tokom gostovanja u Novom danu na N1.

Prema zvaničnim podacima najmanje 37 osoba, među kojima i troje djece poginulo je u rušenju vijadukta u Genovi. Spasioci i dalje pretražuju ruševine u potrazi za nestalima, povrijeđenima i žrtvama. Vlada je za nesreću optužila privatnu firmu koja je održavala most i zatražila je ostavke, kao i oduzimanje koncesije.

Tuce je ocijenio kako je greška uopšte što privatna firma gradi most.

“Činjenica da privatne firme održavaju mostove već je sporna. Uglavnom, kod nas i od turskog doba država je ta koja je gradila. U Kini sve firme koje grade mostove su državne. Pogledajte, Pelješki most gradi kineska firma koja je državna. To je greška u Italiji što je privatna firma gradila. Znamo kako privatnici gledaju da uštede novac”, istakao je Tuce i dodao kako je teško utvrditi ko je odgovoran za nesreću u Genovi.

Govoreći o mostovima u BiH stručnjak je istakao da je naša zemlja posebno bogata kamenim mostovima.

“To su vrhunski mostovi napravljeni u 16. vijeku. U našoj javnosti se malo zna da je univerzitet u Istanbulu školovao arhitekte i konstruktore za mostove. Ti, naši kameni mostovi su rađeni i projektovani u Istanbulu pod palicom čuvenog Sinana. Nijedan most koji je država Turska napavila nije išao bez odobrenja i oni su napravljeni od državnih novaca. Od ovih mostova Višegradska ćuprija je danas ugrožena”, otkrio je Tuce.

Bosna i Hercegovina imao jako stroge kriterije za izgradnju mostova, podsjetio je za N1.

“Mi u BiH imamo jako oštre kriterije inače u građevinarstvu. Tu smo jako dobri. Svi elementi prilikom gradnje mosta su ispitani. Imamo sreću da nijeda naš most nije pod nekom zabranom. Tokom rata smo imali blizu 70 porušenih mostova i sada u Evropi imamo najnovije mostove. Izgradili smo 250 km autoputeva i svi mostovi na tim dionicama su jako kvalitetni”, kazao je Tuce.

Pojasnio je i koje institucije su zadužene za održavanje i kontrolu mostova.

“Regionalne mostove održavaju kantoni, Autoceste FBiH i RS održavaju mostove u entitetima. Kada gradimo most izvođač je potpuno odgovoran za sve što se radi plus dvije godine garancije poslije završetka radova. Nakon što prođu te dvije godine izađe komisija i utvrdi ako imaju eventualno kakvi nedostaci. Onda se mostovi dodjeljuju na upravljanje onim institucijama odnosno javnim preduzećima koje sam spomenuo”, naveo je Tuce.

Što se tiče kvaliteta mostova BiH “stoji bolje” od Hrvatske.

“U Sloveniji su izgrađeni jako kvalitetni mostovi i njihovi stručnjaci su obilazili naše mostove. Bili su jako zadovoljni kvalitetom, posebno našim tehnologijama”, ispričao je profesor na kraju svoga gostovanja u Novom danu.

Avdo Tuce već 44 godine gradi mostove. Počeo je 1975. godine, a već 1978. godine bio glavni inžinjer u ŽGP-u. Do sada je kaže učestvovao u izgradnji skoro 400 mostova. Samo u bh. entitetu Republika Srpska je od rata do sada izgradio više od 70 njih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.