Dodik: Vrijeme je da se pobunimo na tu temu

Vijesti 21. aug 201815:06 > 15:08
N1

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske na press konferenciji u Banjaluci komentarisao je sporazum Vijeća ministara BiH sa USAID-om o raspodjeli osam miliona dolara za projekte.

Dodik tvrdi da je to bilo mimo dosadašnjih procedura i znanja Republike Srpske, te je ocijenio da je “vrijeme da se pobunimo na tu temu”. On je rekao da USAID radi pod plaštom borbe protiv korupcije, a radi se o “miješanju u unutrašnje stvari države”.

“Ranije se to nije moglo dešavati. USAID je mogao da donira sredstva zajedničkim institucijama i da se implementacija vrši predviđeno zakonima Republike Srpske i BiH. Miješa se u unutrašnji život Bih, na bazi prakse koja je ranije osmišljena u Američkoj Ambasadi, i ide na to da se zaobiđu procedure. Dodjeljuju se institucijama i organima koji su prikriveni, to je miješanje u unutrašnje stvari, bez obzira što imaju prividnu saglasnost”, poručio je Dodik.

On je rekao da su se ova sredstva i informacije “odjednom pojavila”, te da organi RS nisu bili informisani.

“Naša istraga odnosit će se na to kome se dodjeljuju ta sredstva i kako se troše”, poručio je, kazavši da je i ranije naglasio kako će se pred izbore pojaviti “pomoć za borbu protiv ruskog utjecaja”.

On je rekao da se pretenciozno govori o ruskom utjecaju u BiH, a komentari su mahom negativni.

“Isključeni su konzumenti ovog novca, to znači da rade po njihovim pravilima. To je direktno miješanje u sistem vlasti druge države. Doći ćemo do svakoga u RS ko bude koristio ova sredstva. Većina tih projekata završava kod onih koji ne plaćaju porez. Ovo je skrivena aktivnost Ambasade SAD-a i USAID-a. Znamo da to tako rade”, poručio je predsjednik RS.

“Mi znamo ko je primao podršku od Američke Ambasade, evidentirani su i nastavit ćemo da ih kontrolišemo”, kazao je Dodik.

On je novinarima poručio:

“Vrijeme je da se pobunimo na tu temu. U Americi ne možete trošiti novac koji nije registrovan u Ministarstvu pravde. Što da njima važi jedna praksa, a kod nas druga”, izjavio je.

Dodik je inače kazao da je ovo 17. kvartal u kojem RS ima rast domaćeg proizvoda, te da time “padaju priče o bankrotu”.

Naglasio je novo povećanje penzija, a za narednu godinu i rast plaća u realnom sektoru. Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska bilježi najstabilniji period.

Potvrdio je da će 17. septembra u Banjaluku doći Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, čime će se potvrdili prijateljstvo dva bratska naroda.

Lavrov će sa predstavnicima Ruske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve prisustvovati osveštanju temelja Rusko-srpskog centra, što je, ocijenio je Dodik, važan događaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.