Ko je kontroverzni Zahar Prilepin

Vijesti 23. aug 201817:21 > 17:22
JOEL SAGET/AFP

Ruskom novinaru i knjiženiku Jevgeniju Prilepinu, koji se aktivno angažirao na strani proruskih separatista u regiji Doneck u borbi protiv ukrajinskih vlasti, u četvrtak je onemogućen ulazak u Bosnu i Hercegovinu gdje je trebao sudjelovati na književnoj manifestaciji u Banjaluci.

Prilepin, koji kao pisac koristi ime Zahar, bio je pozvan na manifestaciju pod nazivom “Kočićevi dani” koja se održava u Banjaluci, a ulazak u BiH mu je odbijen iz sigurnosnih razloga.

Na presliku rješenja Granične policije BiH, koje je uručeno Prilepinu, stoji kako temeljem procjene Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) iz ožujka ove godine Prilepin predstavlja “prijetnju sigurnosti, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”.

Ko je, u stvari, Zahar Prilepin?

Iako direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS LJiljana Petrović Zečić tvrdi kako je Prilepin najčitaniji i najpopularniji savremeni ruski pisac, na internetu je moguće naći podatke kako je literaturu koja stoji iza njega kritika zapravo ocijenila vrlo loše, a kako neke od njegovih knjiga odišu antisemitizmom.

Problematični pisac i novinar je rođen 1975. pod imenom Jevgenij Nikolajevič Prilepin i bivši je pripadnik posebnih snaga ruske policije Omon, namijenjenih razbijanju demonstracija i kao takav se borio u Čečeniji od 1996. do 1999.

Nakon toga je počeo raditi kao novinar u Nižnjem Novgorodu i postao je član malo poznate Narodne boljševičke stranke Rusije.

Od veljače 2017. do ljeta ove godine bio je pripadnikom dragovoljačke postrojbe koja se borila na strani propruskih separatista u Donecku u Ukrajini.

I na njegovoj osobnoj mrežnoj stranici, na kojoj propagira neovisnost ukrajinske regije Donbasa, može ga se vidjeti na naslovnici knjige posvećenoj toj epizodi odjevenog u paravojnu odoru.

Tamo stoji najava kako će gostovati u Banjaluci 23. kolovoza.

Prilepinovo ime nije moguće pronaći na dostupnim popisima osoba koje su pod sankcijama Europske unije zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.