Dodik kritikovao USAID, isti dan objavljena njegova imovina

Vijesti 23. aug 201818:56 > 18:57
N1

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ponovno je optužio američku ambasadorku u BiH Maureen Cormack da se miješa u unutrašnja pitanja BiH.

Nakon što je prozvao Sjedinjene Države da se kroz USAID miješaju u unutarnje stvari BiH, Milorad Dodik sinoć je ponovio kako je to politika stare administracije Baraka Obame, dok je aktuelnu američku ambasadorku naziva ostrašćenom

Ono što je Dodiku zasmetalo ovaj put je Sporazum o grant sredstvima koji je Vijeće ministara potpisalo sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj, a koji bi se implementirao kroz projekte jačanja transperetnosti i borbe protiv korupcije. Sredstva od osam miliona KM neće postati odmah operativna, kako je naveo u svojoj rekaciji i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić komentirajući optužbe da se pokušava uticati na izborni proces. S druge strane, Zvizdic je podsjetio i kako su vanjska politika i međunarodni odnosi u nadležnosti institucija BiH, zbog čega ne moraju pitati entitete za slične sporazume, što je predsjednik RS označio unitarizmom.

Iz američke ambasade danas nisu reagirali. Poručili su da je ranije saopštenje dovoljno, a u njemu je uz ostalo navedeno da je riječ o teorijama zavjere koje Dodik koristi u predizbornoj kampanji. Istakli su i kako su lažne optužbe Milorada Dodika trebale da potaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekreteninama i drugoj imovini u njegovom posjedu. A novi pregled nekretnina i bogatstva kojim raspolaže porodica Milorada Dodika postala je dostupna javnosti, zanimljivo isti dan kada je Dodik prvi put progovorio o uticaju USAID-a. U novoj bazi Centra za istraživačko novinarstvo porodica Milorada Dodika značajno je napredovala u odnosu na primanja i nekretnine kojima danas posjeduje. Da se rad CIN-a dijelom finansira novcem američke agencije, Dodik nije komentirao.

U međuvremenu UG RestartSrpska danas je na svom Twitter nalogu podsjetio na samo neke od projekata koje je Američka agencija za međunarodni razvoj implementirala u RS, a čiji su su potpisnici upravo načelnici, koji dolaze iz SNSD-a.

Novinar Željko Raljić, koji je nedavno označen da je britanski plaćenik, a prema posljednjim Dodikovim navodima možda i američki štićenik, sve navedeno smatra nastavkom predizborene kampanje i strahom od gubitka izbora.

Iz Centar za istraživačko novinarstvo Srbije potvrdili su da će poduzeti sve potrebne pravne radnje zbog posljednjih optužbi MIlorada Dodika da su strani plaćenici.

Opširnije u prilogu Tine Jelin Dizdar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.