Prilepin: Nikada nisam imao ovakav problem

Vijesti 25. aug 201808:44 > 08:50
JOEL SAGET/AFP

Ruskom novinaru i knjiženiku Zaharu Prilepinu, koji se aktivno angažirao na strani proruskih separatista u regiji Doneck u borbi protiv ukrajinskih vlasti, u četvrtak je onemogućen ulazak u Bosnu i Hercegovinu gdje je trebao sudjelovati na književnoj manifestaciji u Banjaluci.

Poručuje da je riječ o nesporazumu. Nema loše mišljenje i ne želi da upire prst u potencijalnog krivca.

“Rekli su mi: ‘Izvinite, ne možemo vas propustiti’. To su mi rekli i pružili papir na kojem piše da sam prijetnja po međunarodnu bezbjednost. Na to sam se samo nasmijao”, rekao je Prilepin, prenosi RTRS.

Prilepin, koji kao pisac koristi ime Zahar, bio je pozvan na manifestaciju pod nazivom “Kočićevi dani” koja se održava u Banjaluci, a ulazak u BiH mu je odbijen iz sigurnosnih razloga.

Na presliku rješenja Granične policije BiH, koje je uručeno Prilepinu, stoji kako temeljem procjene Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) iz ožujka ove godine Prilepin predstavlja “prijetnju sigurnosti, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”.

Sličnu situaciju kao na bh. granici, do sada nije doživio iako je, ističe, putovao evropskim zemljama. Ne krije da je donedavno bio vojnik i učestvovao u sukobu na teritoriji Ukrajine i Donbasa, te smatra da bi zabrana mogla da bude s tim povezana.

“To treba pitati ljude koji su donijeli takvo rješenje, možda to ima veze sa tim što sam ja dugo bio vojnik, ali oni to znaju. Nikada nisam imao ovakav problem. Putovao sam u više zemalja, u Njemačku, Francusku, Švajcarsku, Italiju… Ukrajina jeste tražila da mi se zabrani ulazak, ali nikada niko na to nije reagovao”, ističe Prilepin.

Dan nakon neugodnog susreta sa bh. graničarima Prilepin, u pomirljivom tonu, ne želi da se smatra žrtvom komplikovanih odnosa unutar BiH.

“Politike dolaze i odlaze, mijenjaju se, a knjige ostaju. Oni ovim na neki način čak i prave reklamu nama, ruskim piscima, i hvala im na tome”, dodaje ruski književnik.

Problematični pisac i novinar je rođen 1975. pod imenom Jevgenij Nikolajevič Prilepin i bivši je pripadnik posebnih snaga ruske policije Omon, namijenjenih razbijanju demonstracija i kao takav se borio u Čečeniji od 1996. do 1999.

Nakon toga je počeo raditi kao novinar u Nižnjem Novgorodu i postao je član malo poznate Narodne boljševičke stranke Rusije.

Od februara 2017. do ljeta ove godine bio je pripadnikom dragovoljačke postrojbe koja se borila na strani propruskih separatista u Donecku u Ukrajini.

I na njegovoj osobnoj mrežnoj stranici, na kojoj propagira neovisnost ukrajinske regije Donbasa, može ga se vidjeti na naslovnici knjige posvećenoj toj epizodi odjevenog u paravojnu uniformu.

Prilepinovo ime nije moguće pronaći na dostupnim popisima osoba koje su pod sankcijama Evropske unije zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.