Epizoda u životu berača grožđa: Vrijedne ruke i dobra zarada

Vijesti 26. aug 201819:14 > 19:20
N1

U hercegovačkim vinogradima ovih dana dosta je živo, berba grožđa uveliko traje, a sezona u vinogradima za razliku od prethodne godine bila je uspješna. Prema riječima vinogradara nestabilno vrijeme, smjenjivanje kiše i suše nije se negativno odrazilo na urod i kvalitet grožđa.

Vrijedne ruke hercegovačkih berača beru grozdove na plantaži Željuša, sjeverno od Mostara. Za stotinu pedeset radnika koliko ih ima na ovoj plantaži, berba počinje u šest sati ujutro. Grožđe ubacuju u sanduke, koje se potom kamionom odvozi u vinarije.

“Beremo u visini grozdova, ova zelena masa što je gore što ima grozdova to nije za vinarije. Napuni se korpa i gleda se gdje je X na stubu gdje traktor ulazi da se kupi, po četiri čovjeka budu u jednom redu”, kazao je Safet Kurtović, berač.

“Nekad odemo ranije s posla, nekad kasnije, sve zavisi od berbe i narudžbi. Može se zaraditi lijepo, zadovoljan sam”, kazao je berač Salem Mušanović.

Berba kažu mora biti brza i efikasna kako bi u vinariju dostavili kvalitetno grožđe. Od 450 hektara zemljišta, 240 hektara je pod vinovom lozom. Osim autohtone žilavke i blatine ovdje se uzgaja još sedam sorti, a grožđe s ovog područja kako kažu vinogradari vrhunske je kvalitete.

Vinogradari su posebno zadovoljni jer mraz ovog puta nije naštetio urodu, što je bio slučaj prošle godine.

Zadovoljni kvalitetom grožđa očekuju vrhunska vina.

“S obzirom na godinu koja je bila dosta kišovita i teška mi smo zadovoljni urodom svake sorte, evo dosad smo prebacili kilažu u odnosu na drugu godinu koja je bila sušnija, sad zasad je dosta dobro”, rekao je Asmir Veljković, upravnik plantaža Hepok.

U odnosu na prošle, ove godine berba je krenula ranije. Promjenom klime sve sorte počele su ranije dozrijevati, pa su na ovoj plantaži s berbom krenuli početkom augusta. Što se tiče proizvoda koje već dugo plasiraju, tu kažu nemaju problema, zadovoljni su plasmanom, a i otkup je dobar.

“Uspijevamo rješavati zalihe, najviše izvozimo u Hrvatsku s obzirom da smo radili rebrendiranje ove godine, pojavili smo se prije dva mjeseca na tržištu BiH s nekih 14 novih proizvoda, 7 vina i 7 jakih alkoholnih pića. Očekujemo prve rezltate sa tržišta da vidimo kako je to krenulo”, dodao je Nedim Marić, direktor Hepoka.

Investirali su u „beračicu“ – mašinu za berbu grožđa, kako bi berbu završili u pravom periodu za proizvodnju vina. Kažu u pitanju je prva mašina ove vrste u BiH. A namjeravaju investirati u još jednu s obzirom na to da bi ručno branje moglo postati prošlost, a i zbog činjenice da je iz godine u godinu sve manje radne snage.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.