Kusturica odgovorio na Mektićeve tvrdnje

Vijesti 30. aug 201807:29 > 07:36
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić nedavno je na pres-konferenciji govorio o slučaju zabrane ulaska ruskom književniku Zaharu Prilepinu. Kako je tada kazao, Prilepin se u proteklom periodu sastajao sa "nekim ljudima" među kojima su, tvrdi Mektić, Emir Kusturica i Milorad Dodik.

“On je vodio jednu partiju u Rusiji, ultra-desničarsku, koja je zabranjena od ruskih vlasti, i sastajao se sa ljudima ovdje, kako treba uništiti i rasturiti opoziciju u RS. Zadnji takav sastanak je bio u Andrićgradu na kojem je bio Dodik, Kusturica i još neki ljudi”, tvrdi Mektić.

Ovakve tvrdnje Mektića režiser Emir Kusturica nazvao je besmislicama.

Kako je kazao, Prilepin je vojnik literata. On je sebe stavio u službu vojske da bi bio rame uz rame sa Tolstojem, Turgenjevim koji su bili pukovnici ruske carske vojske. Kao takav on može biti laka hrana ovim lovcim što nisu u stanju da ulove jedan pravi realan prekršaj nego se tako ubacuju u te apstraktne sfere gdje je obavještajni rad zapravo prethodnica bilo čemu što bi moglo eventualno da koristi ljudima. Dakle, zaustavljen je na granici neko ko se upisao u istoriju literature sa velikim romanom a onda, pošto se retroaktivno sve uspostavlja, laž ide na najviši stepen”, rekao je Kusturica.

“Pa tako, taj Mektić kaže da su se Dodik i Prilepin, a eto izgleda i ja s njima, sreo u Andrićgradu. Nikada Dodik nije bio sa Prilepinom u Andrićgradu, i mislim da se nikada u životu nisu ni sreli, ali za Andrićgrad odgovorno tvrdim da nisu. Dakle, sve je kao u današnjem svijetu – elita koja prosljeđuje svojoj svjetskoj policiji zadatke koji nemaju veze sa istinom nego je važno samo da čine ono što eliti ide u korist, ali ne svojoj eliti, eliti svog naroda, već svjetskoj eliti i naravno onda umjesto istine ide laž”, zaključio je Kusturica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.