Selimbegović: Ponosni smo na 75. godišnjicu "Oslobođenja"

Vijesti 30. aug 201813:58 > 14:02
Anadolija

Dnevni list “Oslobođenje“ danas slavi 75. godišnjicu postojanja na šta su u ovoj medijskoj kući izuzetno ponosni, istakla je za Anadolu Agency (AA) glavna i odgovorna urednica Vildana Selimbegović.

“Oslobođenje“ je prvi put odštampano 30. augusta 1943. godine u selu Donja Trnova kod Ugljevika. Od tada je bilo svjedok vremena i prošlo je kroz razne faze razvoja, da bi danas proslavilo 75. rođendan. Najteži period u istoriji lista bio je od 1992. do 1995. godine, kada je uprkos opsadi Sarajeva “Oslobođenje“ povremeno izlazilo, često i u nehumanim uslovima za rad.

Veliki jubilej u “Oslobođenju“ su odlučili proslaviti štampanjem posebnog izdanja, koje se danas našlo u prodaji širom BiH.

“Oslobođenje zaista slavi veliki jubilej. S obzirom na to da je print u cijelom svijetu u padu, mi smo beskrajno ponosni što u jednoj ovakvoj sredini kakva je BiH, koja je sva podijeljena, bremenita problemima, uspijevamo da sačuvamo novinu koja je nedvojbeno važan svjedok historije, ne samo svoje nego historije BiH. Upravo zato smo na ovaj rođendan napravili specijal, koji je danas u redovnoj prodaji, u kojem dođe novina. On ima 76 stranica od kojih je 75 naslovnica. Iz svake godine je odabran po jedan događaj za koji smatramo da je na neki način utjecao na tadašnje stanje cijeloga društva“, kazala je Selimbegović i dodala:

“Vrlo smo sretni što smo uspjeli dočekati ovaj rođendan, pa smo zbog toga prije 15 dana našim čitateljima, kada smo počeli da obilježavamo ovaj veliki jubilej, poklonili, također, prilog kojeg smo nazvali ‘Jesen Praškog proljeća’. Pola vijeka je prošlo od trenutka kada su zemlje Varšavskog pakta ušle u tadašnju Čehoslovačku. S obzirom na to da je novinar ‘Oslobođenja’ bio u Pragu sa fudbalerima Crvene zvezde, koja je tada trebala da igra fudbalski meč, bio je jedan od novinara koji nije bio registriran, pa je mogao ostati u zemlji, on je tada izvještavao. Od tih zabilješki i naših stranica napravio je podsjećanje na taj veliki i važni događaj“.

Sredinom septembra, povodom proslave 75. rođendana najstarije dnevne novine u BiH koja je opstala do danas, izaći će još jedan specijal posvećen izborima, a riječ je o ogromnoj anketi koju u “Oslobođenju“ pripremaju tri mjeseca.

S obzirom da štampani mediji u današnje vrijeme sve brže digitalizacije teško opstaju na tržištu, Selimbegović naglašava da se “Oslobođenje“ trudi na sve načine da opstane.

“Možemo se pohvaliti da imamo zaista stamenu i odanu publiku i to je sigurno najvažniji stub našega opstanka. Naravno, ono čime se posebno ponosimo jeste profesionalizam naših novinara i vrlo čvrsta riješenost da zaista ne podliježemo nikakvim velikim vjetrovima, nego da uvijek preferiramo provjerenu informaciju, koja ima sve moguće strane, jer u BiH nikada nisu dovoljne samo dvije strane. Ponosni smo na to da su naše teme i dalje teme u kojima su naši sugovornici iz cijele zemlje, bez obzira na naciju, vjeru ili političko opredjeljenje. To je ustvari naš najveći kapital i što nam pomaže da opstanemo“, naglašava Selimbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.