Zolj: Upozorio sam komesara i glavnu tužiteljicu

Vijesti 31. aug 201808:52 > 08:53
N1

Efikasnost Tužilaštva mora biti bolja. Ono što je meni posebno neprihvatljivo je da se javno, preko medija upućuju prijetnje. Ti se slučajevi samo snimaju i ja sam upozorio i komesara i tužiteljicu na ovu praksu, kazao je za N1 premijer Kantona Sarajevo, Adem Zolj.

Prilikom preuzimanja funkcije napravili ste plan do izbora, konkretno do oktobra. Šta ste realizovali od najavljenog?

Plan je pravljen prije nego što sam započeo sa radom. Kada sam počeo raditi utvrdio sam da nije urađeno dosta pripreme. Tako smo se reorganizirali i krenuli sa planom i programom, uradili smo dosta prijedlog zakona. Neki projekti su počeli, a neki će započeti ovih dana. Mnoge aktivnosti ćemo završiti do oktobra, a neke ćemo ostaviti budućoj vladi. Tokom svoga mandata utvrdio sam da je adminstrativni dio veoma spor i to ćemo ubrzati.

Koji su trenutni infrastrukturni projekti najbitniji za KS?

Veoma bitan projekat koji je započet, a još nije realizovan je projekat Prve transverzala. Do kraja godine trebaju da se rješe imovinsko-pravni odnosi, nekih kilometar. Taj zadatak je na Zavodu za izgradnju. Mi smo već obezbjedili 25 milion KM za izgradnju te dionice. Tu je još izgradnja Devete transverzale čiji su radovi u toku.

Do kraja godine ćemo potpisati sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) koja će obezbjediti 35 milion eura za izgradnju tunela Kobilja Glava.

Također ćemo od EBRD-a dobiti 35 miliona eura za rekonstrukciju tramvajske pruge i nabavku novih vozila. Mi ćemo kupiti najmanje 10 novih tramvaja i trolejbusa, ali ne možemo nabavljati nova vozila kada je pruga u ovakvom stanju. Znači, ide rekonstrukcija pruge u narednoj godini. Možda ćemo započeti izgradnju tramvajske pruge Ilidža-Hrasnica. Tramvajski i trolejbuski saobraćaj je ekološki prihvatljiv.

Koji je vremenski okvir za realizaciju ovih projekata?

Otprilike tri godine, s tim da će Deveta transverza biti gotova iduće godine.

Kako komentarišete rad Kantonalnog tužilaštva KS?

Mi imamo nadležnost samo da kadrovski i finansijski obezbjedimo funkcionisanje MUP-a i Tužilaštva. Ima nekih slučajeva koji nisu baš efikasni, ta efikasnost Tužilaštva mora biti bolja. Ono što je meni posebno neprihvatljivo je da se javno, preko medija upućuju prijetnje. Ti se slučajevi samo snimaju i ja sam upozorio i komesara i tužiteljicu na ovu praksu. Treba se posvetiti tim preventivnim mjerama od porodice, škole, fakulteta…

Šta je sa reformom zdravstva?

To je pompezno najavljivano, a kada sam došao pitao sam šta je sa tim. Imamo nekih oblasti koje moraju ići na Skupštinu KS. Resorno ministarstvo je dobilo zadatak da sve to završi i dostavi na Vladu do kraj septembra.

Kako komentariše smjenu Marijele Margete-Hašimbegović sa pozicije direktorice Narodnog pozorišta Sarajevo? Gospođa Hašimbegović je tokom gostovanja u našem programu pomenula da ste bili zajedno u Londonu kada je dobila vijest.

Mi smo razgovarali tada, objasnio sam kako je i meni to iznenađenje. Neko je smišljeno to uradio. Pitao sam resornog ministra zašto je smjenio ovu damu. Njegovi razlozi po meni nisu bili opravdani. To je politika i gospođa Margeta je to shvatila. Teško shvatam neke političke poteze, moram priznati. Predsjednik partije izražava žaljenje,  a njegovi zastupnici glasali za njenu smjenu. To meni nije moralno.

Vodovodna mreža u Sarajevu, situacija je sada stabilna. Prijeti li nešto što bi moglo tu stabilnost poremetiti?

Kratko – ne može.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.