Počelo obnovljeno suđenje Naseru Oriću za ratne zločine

Vijesti 03. sep 201811:38 > 11:40
Detektor.ba

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je prijedlog tužitelja Miroslava Janjića da se na obnovljenom suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću ponovo izvode svi dokazi sa prvostepenog postupka.

Početak obnovljenog suđenja za zločine počinjene u Bratuncu i Srebrenici zakazan je za 17. septembar, kada će biti saslušan Radivoje Ostojić, prvi svjedok Optužbe, odlučeno je na statusnoj konferenciji pred Državnim sudom.

Tužitelj Janjić zatražio je da se na obnovljenom suđenju ponovo saslušaju svi svjedoci kao i u prvostepenom postupku, kako bi Apelaciono vijeće imalo što bolji uvid u ovaj predmet, dok su se Odbrane Orića i Muhića usprotivile ovom prijedlogu.

Orićeva advokatica Lejla Čović kazala ja da ponovno saslušanje svih svjedoka predstavlja odugovlačenje procesa, te zatražila da zbog ekonomičnosti predmeta Sud BiH odbije ovaj prijedlog, što je predsjedavajući Vijeća Tihomir Lukes i učinio.

Apelaciono vijeće ukinulo je oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću za zločine počinjene u okolici Srebrenice i naložilo održavanje obnovljenog postupka u junu ove godine.

U oktobru prošle godine Sud BiH je Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.