Vukelić: Pojedini Kovačeviću ponovo stavili metu na čelo

Vijesti 03. sep 201811:39 > 11:42
N1

Siniša Vukelić, urednik poslovnog portala Capital.ba ispred Kluba novinara Banjaluka je kazao da važne informacije o napadu na novinara Vladimira Kovačevića otkrio njegov otac, a ne inspektori. Kazao je i to da su pojedini mediji Kovačeviću ponovo stavili metu na čelo zbog prenošenja tabloidnih tekstova srbijanskih medija.

“Važne dokazne materijale nisu pronašli inspektori, nego Vladimirov otac. U blizini mjesta napada. Inspektori nisu pogledali pod auta, da vide ima li dokaza. Da li će neko od odgovornih odgovarati zbog propusta”, pitao je Kovačević.

U obraćanju je pitao da li se novinar može osjećati sigurno nakon ovakvog napada, te da je tužilaštvo potvrdilo izvještaj da je napad okarakterisan kao pokušaj ubistva.

“Pritisak je urodio plodom, ali smatram da je to tehnička stvar. Svaki dan ćemo da pratimo dokle odmiče istraga, svaki dan ćemo imati sastanak i pratiti istragu”, kazao je.

Sramotnim i neprimjerenim je ocijenio poteze pojedinih kuća sa nacionalnom frekvencijom koje su prenijele tabloidni tekst iz Srbije na dan kada je Kovačević izašao iz bolnice, a koji je sugerisao da je zbog napada “primio 80.000 dolara”. Vukelić smatra da su tim potezima Kovačeviću “ponovo stavili metu na čelo”.

“Sramotno, neprimjereno. Apelujem kolege da se suzdrže od toga da prenose tekstove sa izmišljenih portala, bez impressuma, iz tabloida. Nemamo riječi za tako nešto”.

S druge strane, potvrdio je da se Klub novinara Banjaluka konsultuje sa pravnicima zbog tužbe protiv, kako je kazao, visokopozicioniranih članova stranaka koji odobravaju brutalno premlaćivanje novinara.

“Svako će se naći pod udarom zakona. Razmotrit ćemo prave korake. Imamo lica koja se ne libe da opravdavaju ovo brutalno prebijanje”, poručio je.

On je dodao da Klub novinara šest godina radi na izmjeni Krivičnog zakona u koji žele da ubace odredbu da se napad na novinara tretira kao napad na službeno lice.

“Licemjerno je da SNSD sada izlazi s tim. Podjednako su odgovorni i vlast i opozicija, sada izlaze sa ovim prijedlogom. Šta treba – nekoga da ubiju da se promijeni nešto”, poručio je.

Podsjećamo, Kovačević je 26. augusta pretučen u banjalučkom naselju Obilićevo. Kako je kazao – pretukla su ga dva muškarca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.