Marijan Beneš oprostio Banjaluci "što nije savršena"

Vijesti 06. sep 201818:02 > 18:56
N1

Najveća jugoslovenska legenda boksa Marijan Beneš u petak će biti sahranjen na banjalučkom groblju Sveti Marko uz himnu Hej Sloveni. Beneš je preminuo u utorak ujutro u 68. godini, poslije duge bolesti uzrokovane teškim udarcima koje je u ringu viteški podnosio.

Četrvrta je runda. Marijan Beneš je oborio Gilberta Cohena i evropski je prvak. 17. marta 1979. Marijan Beneš je postao je profesionalni evropski prvak u banjalučkoj sportskoj dvorani Borik.

“Cohen je u padu, on još daj šest udaraca, ni sudija nije stigao da kaže ni stop, ništa“, priča Dragan Batar, Benešov prijatelj, bokser, osnivač BK Slavija.

Sa brzim, snažnim i preciznim udarcima Beneš je ovu titulu četiri puta odbranio. Tokom karijere imao je 299 mečeva, iz 272 izašao je kao pobjednik. Čitava Jugoslavija se budila noću da gleda mečeve šampiona. Van ringa Beneš je svirao klavir, klarinet i violinu, volio crno vino i bio pjesnik.

“Ring okrvavljen kao arena stara

Dva ratnika u njemu bitku biju

On krvari zbog velikih para

Ja za ljubav iz njenih očiju” (stih Beneševe pjesme)

Vladimir Branković je odrstao uz Beneša. Priča nam da je za dječake toga doba bio idol i da su upijali svaku njegovu riječ.

“On je veoma teško pričao i onda samo u pola razgovora kaže šta sam pričao, da nas provjeri da li ga razumijemo jer je veoma teško pričao. On je bio ponos našeg naselja Nova Varoš, ponos Banjaluke, ponos Jugoslavije”, ističe Branković.

Bio i do kraja života ostao Jugosloven. Rođen u Beogradu, djetinjstvo proveo u Tuzli, sa 16 godina stigao u banjalučki Bokserski klub Slavija i tu stasao u šampiona.

“Banjaluku je volio više i od Tuzle i od Beograda”, otkriva Batar.

Uvijek je isticao da je to njegov grad. Po ocu Hrvat, 90-ih je morao napustiti voljenu Banjaluku.

“Bio sam jedan od tih klinaca koji je u taj kamion, sa kojim se on selio, i danas se toga sjećam, nosio medalje i pehare njegove”, kaže Branković.

Po završetku rata oprostio je Banjaluci što nije savršena, kakvom je on zamišljao, i vratio se.

“Banjaluka je i ljepotica i kurva u koju se čovjek zaljubi. Ona ga zavede, očara i na kraju mu da nogu. To je uradila Banjaluka sa mnom u ratu”, pričao je Beneš 2011.

Da bi se odužili velikanu brojni Banjalučani danas predlažu da bi dvoranu Borik trebalo nazvati dvorana Marijan Beneš ili da neka ulica dobije ime po njemu.

Inicijativa će biti upućena Komisiji za naziv ulica, rekao je gradonačelnik saglasan da jedna od ulica trebala nositi naziv po legendarnom bokseru.

Dok se ne donese konačna odluka da li će se po Marijanu Benešu zvati ulica ili sportska dvorana navijači Borca, tzv. Lešinari iz naselja Čaire na Trg Krajine postavili su transparent na kojem piše “Legenda ne umiru, šampioni žive vječno”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.