Delegacija EU: Pozdravljamo potez Doma naroda

Vijesti 11. sep 201817:19 > 17:23
EU u BiH

Delegacija Evropske unije/Ured specijalnog predstavnika EU, u suglasju sa šefovima misija zemalja članica u Bosni i Hercegovini pozdravila je današnje usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

”Današnjim ishodom političke stranke pokazuju spremnost da na osnovu kompromisa donose važne odluke u interesu građana, te da ulažu napore kako bi se provele odluke Ustavnog suda BiH.

Usvajanje ovog zakona u Predstavničkom domu BiH prije oktobarskih izbora pokazalo bi neophodnu političku volju i predanost Bosne i Hercegovine da djeluje kao kredibilan partner Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama u borbi protiv teških krivičnih djela i osiguravanju javne bezbjednosti.

Usklađivanje ZKP-a sa međunarodnim i evropskim standardima od ključne je važnosti za mogućnosti institucija odgovornih za vladavinu zakona da provode osjetljive istrage i sarađuju sa međunarodnim agencijama za provedbu zakona. Ovo je izuzetno važno za daljnji napredak BiH na putu ka EU”, saopćeno je.

Podsjećamo, delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas na sjednici jednoglasno izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.