Svjedok S1 Azri Miletić: Treba li ti novca, dat ću ti još?

Vijesti 27. feb 201519:36 > 19:41
N1

Sud BiH objavit će sutra odluku u daljem statusu troje uhapšenih u akciji "Čekić" - sutkinje Suda BiH Azre Miletić, te Rame Brkića i Senada Šabića osumnjičenih za primanje, odnosno davanje mita. Državno tužilaštvo je zatražilo jednomjesečni pritvor.

Reporterka N1 izvjestila je da je Tužilaštvo BiH cijeli slučaj zasnovalo na izjavi svjedoka S1. Nekoliko puta je postupajući tužilac ponovio kako je sve što je S1 rekao potkrijepljeno “iscrpnim materijalima, foto dokumentacijom i tonskim zapisima”.

Naime, državno tužilaštvo je za svjedoka S1 kazalo da je prvo bio poznanik, a kasnije i prijatelj sutkinje Azre Miletić. S njom se susreo nekoliko puta u ugostiteljskim objektima i imao brojne telefonske pozive. U tim pozivima i susretima razgovaralo se o predmetu Ramo Brkić i drugi, i spominjali su se novčani iznosi. Riječ je o hiljadama eura, ali i KM.

Kako je navedeno u jednom razgovoru, S1 je upitao Miletić: “Treba li ti para, dat ću ti još”. Tužilaštvo je na osnovu ovoga zaključilo da je Miletić dobijala novčane iznose, a kasnije se pominjalo da je S1 sa Senadom Šabićem dogovarao uplatu novca od 70, 30 i 40 hiljada maraka, međutim, taj novac nikada nije uplaćen.

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS)  BiH danas je odlučila da Miletić bude privremeno udaljena od vršenja dužnosti sudije, i to počev od sutra do okončanja istrage.