Kazazović za N1: Postigli smo dogovor sa prosvjetarima

Vijesti 12. sep 201818:10 > 18:24
N1

Elvir Kazazović, ministar obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo za N1 je kazao da su protesti i zahtjevi prosvjetara u KS bili opravdani, te da su postigli dogovor po kojem će ispuniti njihove zahtjeve.

“Opravdani su zahtjevi svih uposlenika u Kantonu Sarajevu. Kanton je uspio da obezbijedi povećanje osnovica, ali nedovoljno. Imali smo sastanak, postigli smo startni dogovor da se obezbijede veće osnovice. Dogovara se kolika će ona biti, koliko budžet može da podnese povećanje osnovica”, poručio je Kazazović.

On je izrazio opredjeljenje da plaće prosvjetnim radnicima u KS budu povećanje, a kako je kazao za N1, ministar finansija je sada zadužen da vidi koliko kantonalni budžet može da podnese. Dodao je da su i prosvjetni radnici saglasni s tim.

“Svi sindikati su bili na pregovorima, razgovarali smo u pozitivnom ozračju. Nadam se da će se sve riješiti u narednih 10 dana. Vlada je ozbiljna i neće dozvoliti da naredna Vlada dođe u nezgodnu situaciju. Nadam se da će biti razumijevanja, da se poveća osnovica u skladu sa mogućnostima budžeta”, rekao je za N1.

Što se tiče djece sa poteškoćama u razvoju, gdje nije riješeno pitanje edukatora, odnosno njihovog finansiranja – Kazazović je poručio da će i za to uskoro biti iznađeno rješenje, na sastanku koji je zakazan za četvrtak.

“10 miliona na godišnjem nivou izdvajamo raznim nivoima, to govori o tome da je ova Vlada inkluzivna. Da je pokazala razumijevanje. Imamo problem u realizaciji. Nevladina organizacija je vodila procese u sistemu obrazovanja, pokazala se kvalitetnom. Ugradili smo ih u sistem. Međutim, broj djece stalno raste, kapacitet se povećava i mi smo u ovoj godini morali naći novo rješenje, novi objekat, školu. Dodijelili smo je školi Vladimir Nazor, sa programom EDUS”, pojasnio je Kazazović.

On je potvrdio da nevladinu organizaciju mora preuzeti sistem, te da je to do sada bila improvizacija.

“Moramo poštovati pravne norme. Mi želimo finansirati edukatore, iako nemaju svi zvanične diplome. Mi smo opredijeljeni da uđu u sistem. Sistem ne porepoznaje osobe koje educira NVO. To ne možemo prepoznati, želimo da obuhvatimo sve edukatore koji su pokazali kvalitet, roditelji su zadovoljni, ali moraju biti prepoznati u sistemu”, poručio je.

On je još kazao da su mediji kategorično prenosili zahtjeve malog broja roditelja koji su bili na protestu ispred Vlade Kantona Sarajevo – te da se resorno ministarstvo ranije izrazilo po pitanju kampanje “Gdje je moja škola”.

Kazazović je kazao da je kompletna edukacija vezana za predškolski uzrast, a ne za školski, te je pozvao da se kulturom dijaloga rješavaju svi problemi sa obrazovanjem u Kantonu Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.