Srebrenica: Ljekovita svojstva vode Gubera

Vijesti 28. feb 201512:11 > 12:16
Srna

Za pet od 46 izvorišta vode Gubera stručnim analizama, provjeravanim na više instituta, utvrđeno je da su ljekovita i njihova voda je korištena za liječenje.

Vode sa ovih pet izvorišta imaju svoje nazive i koriste se za liječenje anemije, multipla skleroze, sinusa, očnih i kožnih oboljenja te za još neke bolesti i fizioterapiju.

Osim povećane koncentracije željeza, zbog čega ima miris hrđe i stvara oker boju na posuđu, odjeći i drugim predmetima, Guber sadrži još neke minerale i elemente u većem procentu od obične vode.

Da ni voda sa svih izvorišta Gubera nije istog sadržaja, pokazuju bijelo-zeleni tragovi, odnosno talog, samo uz tok Malog Gubera, koji ostaju nakon otapanja snijega i rasta temperature vazduha te vremenom izblijede.  

Oni se transformišu, odnosno ta podloga oksidira i primi oker boju(hrđe), kao i šira površina oko toka do koje ova voda dopire ili je ranije dopirala i pod njenim uticajem oksidirala.

Uz tokove vode sa drugih izvorišta Gubera nema takvog taloga, iako i njihove vode sadrže minerale, ali očigledno nešto drugačije strukture od ovih u vodi Malog Gubera.

Površina oko toka Malog Gubera liči na sitnu željeznu špenu, odnosno djeluje kao gvozdeni pijesak, ali će sadašnja bijelo-zelena površina uz tok Malog Gubera uskoro oksidirati i dobiti oker boju do naredne godine i otapanja snijega.  

Tada će se pod uticajem miješanja minerala iz vode Malog Gubera, vanjske temperature i snijega ponovo pojaviti bijelo-zeleni trag koji vremenom oksidira i ta neobična pojava se ponavlja svake godine.