Najavljen štrajk u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo

Vijesti 16. sep 201812:15 > 12:18
N1

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije, odnosno Kantonalni odbor Kantona Sarajevo za utorak su najavili štrajk upozorenja zbog neispunjavanja uslova povećanja osnovice plate na 330 KM.

 Skoro pet mjeseci Sindikat ne može da dogovori sastanak sa Vladom KS kako bi riješili problem nezadovoljstva platama. Štrajk će početi 18. septembra i trajati sve do ispunjavanja njihovih zahtjeva najduže do 4. oktobra, a odgojno-obrazovni proces u tom periodu neće biti realizovan u potpunosti.

 “Naš zahtjev je da se poveća osnovica, za 14 posto, sa 290 na 330 KM. Samim time bi se povećavala plata procentualno. Mi nismo povećavali koeficijente”, kazao je Saudin Sivro iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja.

Škola će štrajkovati od 7.35 do 9.35 sati, a vrtići od 7 do 9 sati.

Uime sindikalaca iz ove branše, pozvao je Vladu Sarajevskog kantona na intenzivne razgovore sa sindikalcima o povećanju osnovice za plaće u djelatnosti predškolskog odgoja te osnovnog odgoja i obrazovanja. Po njegovim riječima, sindikat je i dosad pokušavao uspostaviti socijalni dijalog, ali bez uspjeha.

Sivro također tvrdi da će biti nadoknađena nastava koja se izgubi u vrijeme štrajka i dodaje da su roditelji zamoljeni za strpljenje i razumijevanje jer sindikalci nemaju drugog načina za rješavanje problema.

Odluka o održavanju najavljenog štrajka upozorenja donesena je u petak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.