Ljepota sarajevskih planina viđena okom planinara

Vijesti 28. feb 201516:21 > 16:24
B. Babić

Olimpijske sarajevske planine nedavno je obišla grupa planinara u namjeri da njihovu ljepotu, putem fotografija i video zapisa, približi ljubiteljima prirode koji za to dosad nisu imali prilike posebno u zimskim uvjetima.

B. Babić
B. Babić
B. Babić
B. Babić
B. Babić
B. Babić

Braco Babić, Kemaludin Mutapčić i Zaim Bešović tom prilikom posjetili su sve četiri olimpijske planine (Trebević, Bjelašnicu, Jahorinu i Igman), a ture su trajale od po pet sati s pauzama za odmor.  

Planinarski i turistički vodič Braco Babić napisao je na Facebook profilu da je nedavni uspon na najviši vrh Bjelašnice – Opservatorija (2.067 m.n.v.) vodio kružnom turom pravcem Babin Do – Štini Do – Ština Lokva – vrh Opservatorija – Kolijevka – Babin Do.

U video zapisu koji je uradio Zaim Bešović, Babić s vrha Bjelašnice pojašnjava da se, kad je vedro vrijeme, s tog mjesta vidi većina planina u BiH i Crnoj Gori.  

U daljini je Prenj s najvišim vrhom Zelena Glava (2.103 mnv), Velež (vrh Botin 1.969 m.n.v.), Visočica (vrh Džamija 1.967 m.n.v.), u dubini je Crvanj (vrh Zimomor 1.920 m.n.v.), Lelija – vrh Velika Lelija (2.032 m.n.v.), a lijevo od nje je greben Zelengore. Ravno se pogled pruža na Treskavicu i najviši vrh Pakliješ, Mala ćaba ili Đokin toranj (2.086 m.n.v.) ali i sve ostale njene najviše vrhove, kao i na Jahorinu, Vlašić i Vranicu. S Opservatorija (najvišeg vrha Bjelašnice) u daljini vide se i najviša bh. planina Maglić (2.386 m.n.v.), a lijevo od njega i Durmitor (vrh Bobotov kuk 2.523 m.n.v.) u Crnoj Gori.  

Uspon te ekipe na najviši vrh Jahorine – Ogorjelica (1.916 m/nv) vodio je kružnom turom Rajska dolina – Banj Glava – Staro plandište – Debelo Brdo – Dugo Polje – vrh Ogorjelica – Šator – Rajska dolina.  

Kružna tura Igmanom vodila je pravcem Mrazište – Hrasnički stan – Malo Polje – Veliko Polje.  

Uspon na najviši vrh Trebevića – Sofe (1.629 m.n.v.) vodio je kružnom turom Brus – Dobra Voda – vrh Sofe – zapadni greben – Dobra Voda – Brus.

Na sarajevskim olimpijskim planinama Trebević, Bjelašnica, Jahorina i Igman održana su sportska takmičenja u okviru XIV Zimskih olimpijskih igara “Sarajevo 84”, koje su trajale od 8. do 19. februara 1984. godine.