Hoćko: Politika je umiješala prste u sve ovo

Vijesti 18. sep 201810:20 > 10:44
N1

Vlada Kantona Sarajevo pristala je na povećanje osnovice plaće za 0,4 i 0,3 posto što je tražio Sindikat doktora medicine i stomatologije te zdravstvenih radnika. Izet Hoćko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, kazao je da nije bilo politike davno bi riješili ove stvari.

Vada KS je tražila jednu pisanu garanciju od njih da će se oni odreći subvencija, a time bi se mogao stvarati kapital za povećanje plata, kako ne bi došli do udara na ostale stvari. Kazao je to premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj.

Izet Hoćko istakao je da se došlo do trenutka kada ispaštaju podjednako i zdravstveni radnici i građani koji ni krivi ni dužni moraju ispaštati ovo što čini politika.

“Politika je umiješala prste u sve ovo. Da nije bilo toga davno bi riješili ove stvari. Ne bi ni došlo do štrajka. Štrajk nije potreban nikome. Ne nama profesionalcima koji se bavimo tim poslom a ne ni građanima. Politika, njima treba ovo pogotovo pred izbore. Neko će možda na ovome dobiti neke poene. Sa naše strane je bilo volje da se to još riješi u aprilu mjesecu. Ovo se odguvlačilo, došli smo do trenutka kada ispaštaju podjednako i zdravstveni radnici i građani koji ni krivi ni dužni moraju ispaštati ovo što čini politika”, istakao je Hoćko.

Dogovoreno je kompromisno rješenje prema kojem će doktori medicine i stomatolozi od 1. septembra dobiti povećani koeficijent osnovice plaće za 0,4 posto. Radnici u zdravstvu, uglavnom članovi Sindikata zdravstvenih radnika, dobit će povećanje za 0,3 posto.

Hoćko je kazao da je Vlada KS namjerno odugovlačila da bi došli do kraja godine.

“Prošle godine smo jasno usaglasili obaveze i jedne i druge strane. Mi smo naše obaveze ispoštovali. Trebalo je u ovoj godini da se uveća koeficijent, kvartalno da se ide od 1. aprila. Ti pregovori su trebali trajati samo petnaestak dana i to je vrlo sporo išlo. Oni su namjerno odugovlačili da bi došli do kraja godine, kako bi manje para dali što nije uredu. Nama je Vlada dugovala još 0,7 za ovu godinu. Jučer smo definitivno ozvaničili sporazum. Potpisali zaključke i danas to po dogovoru ide na Vladu KS. Vlada kada donese saglasnost na to što je jučer potpisano mi ćemo istog trenutka sazvati štajkački odbor i prekinuti štrajk”, naglasio je on.

On je istakao da je jutros dao instrukciju da se relaksira štrajk.

“Jutros sam dao instrukciju našim članovima da se relaksira taj štrajk a moram i priznati da štrajk nije ni bio u punom kapacitetu. Možda u prvim danima ali smo kasnije završavali i one poslove koji nisu po sporazumu”, potcrtao je Hoćko.

Dogovoren je produžetak Kolektivnog ugovora a u narednim danima će početi pregovori oko novog najavio je Hoćko.

“Kolektivni ugovor koji je sklopljen u novembru mjesecu 2017. godine traje dvanaest mjeseci. Tu je bila definisana dinamika povećanja koeficijenata čega se Vlada nije držala. Mi smo dogovorili produžetak Kolektivnog ugovora i u narednim danima ćemo započeti pregovore oko novog Kolektivnog ugovora”, zaključio je Hoćko.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.